Четвъртото поколение Toyota RAV4 е вече в България

32676
Четвъртото поколение Toyota RAV4 е вече в България
Автомобилът предлага изцяло нов външен и вътрешен дизайн, както и нови, интелигентно 4х4 задвижване.

Toyota RAV4 е създателят на компактния SUV сегмент с появата си през 1994. Досега са продадени 4,5 милиона броя в 150 държави, от които 1,2 млн в Европа.

Новият RAV4 остава верен на истинския 4х4 дух на Toyota. Новият модел разчита на новата си, уникална в този клас, Интегрирана Активна система за контрол на управлението (Integrated Dynamic Drivе System, IDDS).

IDDS интелигентно интегрира и координира действието на следните 3 системи: система за Управление на динамичната устойчивост (VSC), Електрическо сервоуправление на волана (EPS)&Активна система за управление на задвижването 4х4 (Dynamic Torque Control AWD). Последната проактивно и динамично разпределя въртящия момент между предния и задния мост в съотношение от 100:0 до 50:50 само за 0,1 секунди.

В изцяло новия режим SPORT тази асистираща функция е още по-изразена, защото AWD системата превантивно насочва 10% въртящ момент към задния мост при всяко завъртане на волана и автоматично, в реално време го увеличава до 50%, така че RAV4 да опише завоя в режим 50:50. Накратко, RAV4 навлиза в завоя със задвижване 90:10, описва завоя в режим 50:50 и излиза от него отново в съотношение 90:10 между преден и заден мост. Това гарантира изключително динамично поведение при всякакви условия на пътя и несравнимо удоволствие от шофирането. В режим SPORT, също така, електрическото сервоуправление на волана се "втвърдява" с 20%, за да осигури по-директно управление и по-информативна обратна връзка от пътя.

Естествено в новия RAV4 отново e на разположение режима AWD lock, който блокира разпределението на въртящия момент между преден и заден мост във фиксирано съотношение 50:50.

 

Освен функционалните си достойнства, новият RAV4 е с революционно нов дизайн. Новият RAV4 впечатлява с изцяло новия, смел, външен дизайн, който следва новата дизайнерска линия на Toyota. Изчистените линии придават изискан вид и изразяват силния характер на модела, който гарантира висока проходимост и завидна издръжливост. Издълженият и елегантен профил, намалената с 25 мм височина на покрива и специално разработените аеродинамични елементи в предната и задната част, които отвеждат въздушния поток допринасят за подобрената стабилност и ниския коефициент на челно съпротивление от едва Cd 0.31.

RAV4 е нараснал на дължина с 205 мм (до 4570 мм) и ширина с 30 мм (до 1845 мм), междуосието е увеличено със 100 мм (до 2660 мм). Въпреки увеличените габарити, радиусът на завой остава водещ в сегмента - едва 5,3 метра, а въпреки намалената с 25 мм височина на покрива, просветът е увеличен със 7 мм до 187 мм. Това превръща RAV4 в един от най-просторните, практични и маневрени автомобили в своя клас.

 

Тези драстично нараснали размери са се отразили също толкова драстично и на интериора RAV4 притежава най-голямото в класа си пространство между предни и задни седалки – 970 мм. Благодарение на това петима високи възрастни могат с лекота да се настанят удобно. Обемът на багажника е нараснал със 157 литра до 547 литра при изправени задни седалки - до защитната кора в багажника. Само с едно движение задните седалки се сгъват до равен под в съотношение 60:40, като така обемът на багажника се увеличава от 547 на 1746 литра.

 

Toyota отново е №1 по качество и надеждност

За трета поредна година Toyota стана марка №1 по отношение на дългосрочната надеждност и качество според доклада на TÜV за 2013 г....

Мултимедийната система Toyota Touch, интегрирана в RAV4 още от средните нива на оборудване, разполага с 6,1-инчов цветен, сензорен дисплей, пълна интеграция с iPod, вграден CD-плейър, Bluetooth свързаност за разговори със свободни ръце, възпроизвеждане на музика и сваляне на телефонния указател, пълна информация от борд компютъра и цветна картина от камерата за подпомагане на паркирането.

Новият RAV4 се предлага с увеличн избор от 2 дизелови и един бензинов двигател. Новият двигател в гамата е 2,0-литров D-4D дизелов двигател със 124 к.с., Start-Stop система, механична 6-степенна трансмисия и комбиниран разход на гориво от само 4,9 л/100 км.

Познатите вече 2,0-литров Valvematic бензинов двигател със 151 к.с. и 2,2 литров D-4D/D-CAT дизелови двигатели със 150 к.с. се предлагат както с механични, така и с автоматични трансмисии.

RAV4 се предлага в три нива на оборудване Comfort, Executive и Luxury, като дебют прави новият базов модел 2.0 D-4D със задвижване на предните колела и стандартна Start-Stop система.

Въпреки по-богатото серийно оборудване, новото поколение RAV4 се предлага с 2% до 4% по-ниски цени от предшественика си, особено за версиите с автоматична трансмисия. Например най-търсената в България версия 2,2 D-CAT 6A/T e понижила цената си с 1400 лв до 2800 лв спрямо предишното поколение на модела. Доплащането за автоматична трансмисия при RAV4 е най-ниското в България в този сегмент – само 2000 лв. Цените на модела стартират под 50 000 лв - от 49 950 лв с ДДС за 2,0 Valvematic 6M/T AWD или 2,0 D-4D M/T 2WD.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com