Dacia Duster Adventure: Малко грим за боеца (тест драйв)

62750
Dacia Duster Adventure: Малко грим за боеца (тест драйв)
След по-малко от месец във Франкфурт ще видим фейслифта на бестселъра Duster, което ме накара да си припомня с умиление първите стъпки на този уникален масов SUV, но идващ с първата за Dacia лимитираната серия - Adventure. Ниска цена, възможност за данъчен кредит (не важи за Adventure), 4х4 от Nissan, отличен дизел, малко помпозност... това е формула, която е трудно да бъде бита, дори и от Great Wall Hover H5, и която на мен винаги ми е допадала.

През 60-те години на миналия век, Renault имаше любовна афера с румънската автомобилна индустрия. Предполагам тази забежка на французите тогава е била резултат от зараждащата се хипи вълна и масовото използване на марихуаната. Флиртът приключва бързо, Renault се обръща към други, по-полезни занимания, докато Dacia продължава да произвежда Renault 12 близо четири десетилетия. През това време ние, българите, карахме гордостта на руското автомобилостроене, присмивайки се на комшиите. Минахме през няколко неуспешни опита да произвеждаме коли (в момента тече един, но дано не сподели съдбата на предишните и асемблирането на китайските Great Wall край с. Баховица постигне успех), докато румънците успяха отново да съблазнят своята стара любов и резултатът в момента е следният: от морално деградиралия модел 1300, сега Dacia има гама от седем модела; в Питещи гонят 300 000 автомобила годишно; от присмехулното повдигане на вежди преди 4-5 години няма и следа, защото сега на Dacia се гледа като на доказал се световен производител, на който трудно може да се устои ценово, а Duster е може би без аналог на пазара в Европа. Вярно, у нас се продава и Great Wall Hover H5, сравнението между които обаче оставям за по-късно.

 

Но най-важното: Dacia вече не подлежи на характерните за нас, българите, предубеждения. Моделите на компанията не спират да се усъвършенстват и обновяват, а поредното доказателство ще видим във Франкфурт, където ще бъде представен фейслифтът на Duster. Този факт ме накара да се върна малко назад, към най-модерния за времето (през 2010 г.) модел на Dacia: тогава Duster предложи независимо задно окачване, 4х4 на Nissan, дори кожена тапицерия. А сега същият този модел е първият, който се предлага от румънската компания в лимитирана версия, наречена Adventure.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НИ НА DACIA DUSTER ADVENTURE

Няма да скрия, че винаги съм харесвал Duster. Не претендирам за пророчески качества или пък за толкова детайлно познаване на световния автомобилен пазар, но при появата на Duster бях дълбоко убеден, че този модел ще пожъне огромен успех. И това бе породено от 6-месечното ми близко познанство с Logan под формата на служебен автомобил. На всеки минус можех да извадя положителен контрапункт, което мога да направя и с Duster.

 

В Duster няма никаква показност, помпозност, аура, богато оборудване, електронни джаджи. Duster обаче привлича с други качества: масивен вид, изпитани в милиони километри двигатели, 4х4 задвижване от Nissan (също калено в милиони километри тестове), надеждност, възможност за ползване на данъчен кредит (за някои модификации), т.е. ниска цена. Към тези качества специалната серия Adventure дава още нещо: по-привлекателен екстериор, постигнат с няколко дребни детайла, но които (без да преувеличавам) привличат погледите. А за Duster не може да се каже, че е красавец. Въпреки това черните маски на фаровете и стоповете, монтираният на покрива ролбар с фарове и надписите Duster с емблемата на компас променят впечатлението в полза на твърдението ми, че Duster Adventure привлича погледите. Най-малкото, защото е широко разпространен по българските пътища, а тази визия се откроява. Под пода на автомобила има метални предпазни скари, които освен визуален отпечатък, предпазват Duster при минаване през силно пресечен терен. А възможностите за това на модела са очевидни. Клиренсът е над 200 мм, а ъгълът на атака – 30 градуса. Аз не предприех атака на билото на Стара планина, но пък нямах никакви проблеми с преминаването през купчина натрошени камъни, служещи за основа при полагане на нов път, която бе изсипана на „пътя“, по който бях минал половин час по-рано.

Adventure предлага още няколко дребни елемента: калобрани с червен надпис Duster, специална радиаторна решетка с гланциран черен кант, 16-цолови джанти и затъмнени прозорци със защита срещу UV, счупване, отблясъци и топлина. Всичко това наглед са дребни неща, но в комплект разнообразяват по-скучната визия на Duster.

Сигурен съм, че споменавайки оф-роуд възможностите на Duster съм предизвикал ехидни усмивки у някои все още предубедени към марката. Те вероятно биха дошли от факта, че под десния си крак управлявам 1,5-литровия dCi двигател на Renault, който винаги ми е доставял истинско удоволствие със своята еластичност и икономичност. При Adventure той е във версията с 90 к.с. и именно малкото „коне“ може да са предпоставка за ехидната усмивка. На която аз също бих отговорил с подобна, тъй като конски сили са нужни на пътя, а извън него основното са нютон метрите. В този случай те са 200, идващи при 1750 об/мин. Разпределението им между двата моста може да бъде блокирано чрез завъртане на кръглия регулатор в режим LOCK. След което късата 2-ра предавка е идеална за бавно преминаване през по-тежък оф-роуд.

 

На пътя Duster не може да се похвали с динамични параметри, напротив, ускорението до 100 км/ч трае колкото следобедната дрямка на сина ми, но за сметка на това прелитам над вълнообразния път между Монтана и Видин като Джеф Гордън и неговия Hummer през дюните на чилийската пустиня. При това – без характерното за някои модели на далеч по-реномирани марки неприятно усукване на задницата, причинено от торсионната греда. Тъй като, като вече споменах, Duster беше първият модел на Dacia с независимо задно окачване. Разбира се няма как да не отбележа натрапчивия шум в купето при движение по магистрала и допустимите от закона 130-140 км/ч. Трансмисията е с 6 предавки и най-добре агрегатът работи от 4-та до 6-та, тъй като първите три са с прекалено къси предавателни числа. Нямам абсолютно никакви съмнения относно това, че с този двигател Duster Adventure се доближава до заводския параметър на средния разход на гориво от 5,9 л/100 км, макар да нямах възможност да се уверя в това, тъй като борд компютъра не показва този параметър. Това е нещо дребно, което лично мен доста ме подразни, много повече от типичните тук пластмаси и техния особен мирис. Това обаче е очаквано, тъй като самите те са по-евтини, но и издържащи на продължително използване.

 

За разточителство в интериора на Duster няма място няма място, защото все пак говорим за 4х4 SUV, чиято цена започна от 17 492 лв. без ДДС (не говоря за Adventure) и N1 хомологация. Истината е, че в нито един модел на Dacia не очакваш и не получаваш нещо в повече. Получаваш точно това, което си платил. В този случай малко повече от обичайното: аудио система с Bluetooth и MP3 съвместимост, както и преносима навигация GARMIN 350 LM с европейска система от карти на 45 страни с безплатно обновяване, плюс топографска карта, която е идеална да ви изведе извън утъпканите пътища.

Просторният и комфортен интериор, един от основните фактори за успеха на Duster, е допълнително подобрен със специална тапицерия с бял шев, компас мотиф и надпис Duster. Гланцираната черна централна конзола отразява детайлите от екстериора, докато канта около вентилационните отвори, долният лъч на волана и дръжките на вратите са в контрастно бяло. Върху облегалките са извезани лого на компас и надпис Duster, а тапицерията е съшита със същия бял контрастен шев.

Всички нови елементи в пакета Adventure са незначителни сами по себе си, но събрани в едно придават отличителен вид на каления пазарен боец, който аз винаги съм харесвал и одобрявал като концепция.

Що касае сравнението между Duster и Hover H5, то за мен везната се накланя в полза на... Duster. Макар отдавна да не страдам от предубеждения относно китайското производство, предпочитам европейското на Duster. Вярно, край Ловеч се асемблират Hover-и, но те едва ли стигат родната търговска мрежа в големи количества. Освен това няма как да одобря предлагането на SUV модел с 1 бензинов двигател, па макар и със заводска газова уредба. За сметка на това Duster бензинов двигател и дизеловия dCi, с две мощности – 90 и 110 к.с., а вече има и LPG версия. Повече бих се доверил и на 4х4 системата на Nissan пред тази на Mitsubishi. Що касае цената: Great Wall Hover H5 струва 34 000 лв., при приспадането 20% ДДС означава, че за фирмен автомобил ще платите малко над 27 000 лв. За най-евтиният Duster с 4х4 задвижване и 1,6-литров двигател ще платите 24 990 лв. Да не говоря, че има N1 хомологация за безовия модел с 4х2 задвижване, цената на който е невероятните 17 492 лв. без ДДС. Но дори и трите модификации на Duster Adventure са по-евтини от Hover H5, като по-скъпа е единствено тази, която карам аз: dCi FAP 4x4.

Технически характеристики

Dacia Duster Adventure dCi 4x4

Размери

Дължина, мм: 4315

Широчина, мм: 1822

Височина, мм: 1880

Колесна база, мм: 2673

Маса, кг: 1280

Двигател

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1750

Toyota Corolla 1,6 Valvematic: По повече от всичко (тест драйв)

Няма абсолютно никакъв друг начин за начало на този материал от констатацията, че Corolla е най-продаваният автомобил за всички времена...

Макс. скорост, км/ч: 150

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 15,5

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв. с ДДС: 24 290 (за 1,6 бензин 4х4; чест от версиите ползват данъчно облекчение)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 30 890

Chevrolet Trax: Turbo на 3D (тест драйв)

Тео е обикновен градински охлюв, чийто живот протича в доматената градина на едно семейство, а най-голямото предизвикателство за охлюви...

КОНКУРЕНТ

Great Wall Hover H5 2,4i

Размери

Дължина, мм: 4649

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1745

Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi ...

Колесна база, мм: 2700

Двигател

Работен обем, куб. см: 2378

Макс. мощност, к.с.: 126

Макс. въртящ момент, Нм: 200

Макс. скорост, км/ч: 171

Toyota GT 86: Dancing Star (тест драйв)

Toyobaru. За пръв път това име се чу през далечната вече 2007 г. Няма да задълбавам в корените на проекта, само ще отметна фактите: Toy...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,8

Среден разход, л/100 км: 11,7

Вредни емисии СО2, г/км: 275

Базова цена, лв. с ДДС: 33 990 (данъчно облекчение)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com