Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията

3453
Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията
Снимка: FIAT

Недостигът на микрочипове удари по-индустрия по-силно, отколкото пандемията от коронавирус, сочат изчисленията на различни експерти и организации. Като пример се посочва концерна Stellantis, който заради глобалната криза с електронни компоненти ще произведе с 1,4 млн автомобила по-малко от планираното.

Италианската профсъюзна организация FIM-CISL посочва, че до края на годината предстоят редица спирани на производството в заводите на Stellantis, в който влизат марките Fiat, Chrysler, Peugeot, Citroen, Opel и други. Според финансовия отчет за първата четвърт на 2021 година концернът е произвел с 11% по-малко автомобили, като ситуацията тепърва ще се влошава.

Рекордна пауза за автомобилен завод заради липса на чипове

Дефицитът на електронни компоненти принуди ръководството на Opel да спре работата в завода в Айзенах (Германия) поне за 3 месеца. Пауза...

Профсъюзът FIM-CISL допълва, че само в Италия през първите 9 месеца на годината Stellantis изостава от плана си с близо 320 000 автомобила. Така, заради недостига на микрочипове, концернът ще произведе по-малко коли дори от "коронавирусната" 2020 година. Според представител на организацията, разликата ще бъде "много сериозна".

По-рано този месец концернът обяви, че затваря завода на Opel в Айзенах до края на годината. Там се произвежда кросоувъра Grandland X, който се сглобява и във фабриката на Peugeot във френския град Сошо. Доставките на модела няма да бъде прекратени, но клиентите ще чакат много повече за доставка на автомобилите си.

През лятото няколко предприятия на концерна в САЩ и Франция спираха производство, а през този месец най-голямата италианска фабрика на Stellantis - тази в Мелфи, ще работи само 6 дни. Най-леко от кризата пострада предприятието в Торино, което произвежда електрическият Fiat 500.

Проблемът силно удари и по Skoda, където планират да намалят и дори да спрат производството в трите завода на компанията в Чехия. Това ще нанесе сериозни вреди на икономиката на страната, която до огромна степен зависи от износа на автомобили. Само в заводите на Skoda в Чехия работят над 35 000 души.

Кошмарът с недостига на чипове ще продължи до 2023 година

Глобалният недостиг на чипове продължава да предизвиква хаос почти във всяка една индустрия, включително автомобилната, където големите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com