Дилърите на чуждестранни коли в Русия останаха без резервни части

3068
Дилърите на чуждестранни коли в Русия останаха без резервни части
Снимка: iStock

Обявените санкции срещу Русия заради нападението над Украйна дават резултати, като този път потърпевшия от тях са дилъри на някои автомобилни марки. Дилъри масово се оплакват от липса на части, което пречат на обслужването на колите и води до завеждане на съдебни искове срещу самите търговци, защото те са длъжни да ремонтират превозните средства, докато те са в гаранция.

Представител на Mercedes-Benz, пожелал анонимност, разкрива през Autonews, че компанията е натрупала много съдебни искове от собственици на автомобили от марката, които не могат да ремонтират колите си навреме. В същото време е невъзможно тези компоненти да бъдат докарани дори чрез паралелен внос.

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

Прахът и пясъкът влизат в гнездата на свещите, засмукват се във всмукателната система и проникват във вентилационните тръби. Финият пра...

„Основните проблеми са с блокове за управление, скоростни кутии, ABS и въздушни възглавници. Но проблемът не е само в премиум-сегмента - по три месеца чакаме радиаторната решетка на Vokswagen Touareg. Всичко това създава проблеми на шофьорите - те искат да шофират и да не се страхуват, че колата може да остане в сервиза за няколко месеца по всяко време“, разкрива търговецът.



Проблеми има и с колите на друга премиум-марка – Genesis. Тя е собственост на концерна Hyundai-Kia, който все още официално не е напуснал руски пазар, въпреки че е прекратил дейността си. Резервни части за Genesis обаче не се доставят.

„Доставчикът, препоръчан от Hyundai, ни достави веднъж части, но те стигнаха за няколко месеца. Очакваме доставки от Обединените арабски емирства, както и от 4 места в Европа, но засега такива няма. Някои коли седят в сервиза по 8 месеца, а техните собственици не са свикнали на такова отношение“, коментира представител на вносител на луксозни автомобили.

През април автомобилните компоненти в Русия са поскъпнали средно с 19,5%, като това са официалните данни. Според неофициалните увеличението на цените на частите и компонентите е още по-сериозно. Средната цена на задната врата на Nissan, например, се е увеличила с 80% спрямо април 2022 г., фаровете на Hyundai - с 47%, предните кабели на шасито на Mitsubishi - с 67%, а фаровете и вратите на Kia - с 36-40%.

Кои части в автомобила трябва да бъдат оригинални

Ситуацията с автомобилните компоненти става все по-трудна заради поскъпването на новите коли и забавянето на тяхната доставка. Цените н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com