X
 
 

ЕК разследва почти целия германски автомобилен сектор

2087 0
photo of ЕК разследва почти целия германски автомобилен сектор
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейската комисия (ЕК) започна разследване дали три от най-авторитетните автомобилни германски марки – Volkswagen, BMW, Daimler, Audi и Porsche са направили картел с цел да ограничат развитието на технология, която може да "изчисти" емисиите от бензин и дизел от техните автомобили. Официалното съобщение е публикувано на сайта на ЕК.

По думите на европейския комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер разследването е съсредоточено върху това дали петте компании не са се споразумяли да не се конкурират в областта на развитието на екосистеми що се отнася до отделянето на вредни емисии. Ако това е станало, то е нарушение на чл. 101 от Договора за Европейския съюз.

Още през октомври 2017 година инспектори от Брюксел влязоха в офисите на автомобилните компании, за да събират доказателства. ЕК изрично уточнява, че на този етап няма индикации, че компаниите са си сътрудничели, за да фалшифицират официални тестове на автомобили с помощта на специални устройства.

От ЕК казват и, че компаниите може да са дискутирали и теми в други области, но засега разследването се съсредоточава само върху екологичния въпрос.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители