Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си

13322
Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си
Снимка: iStock

В продължение на години автомобилната индустрия беше в състояние на еуфория по отношение на електромобилите. Производителите на автомобили представяха оптимистични прогнози за продажбите на електрически модели и обявиха амбициозни цели за растеж. Уолстрийт повиши оценките както на старите производители на автомобили, така и на новосъздадените компании, отчасти въз основа на техните виждания за бъдещето на електромобилите, обяви CNBC.

Сега възторгът намалява и компаниите отново насърчават избора на потребителите. Автомобилни производители от Ford Motor и General Motors до Mercedes-Benz, Volkswagen, Jaguar Land Rover и Aston Martin свиват или отлагат своите планове за електрически превозни средства.

Дори американският лидер в производството на електрически превозни средства Tesla, който държи дял от 55% от продажбите на електромобили в страната, се подготвя за „може би значително по-нисък“ темп на растеж, според официални оценки от края на януари главният изпълнителен директор Илон Мъск.

ОЩЕ: ЕС може да наложи мита със задна дата за китайските електромобили

Широкото завръщане към по-смесено предлагане на превозни средства – с газова гама от автомобили наред с хибриди и напълно електрически варианти – още предполага изцяло електрическо бъдеще, но с много по-бавен темп на приемане от очакваното преди.

„Това, което видяхме през 21 и 22 г., беше временен пазарен скок, при който търсенето на електромобили наистина се повиши,“ каза Марин Джая, главен оперативен директор на звеното за електромобили на Ford, по време на скорошно интервю за CNBC. „То още расте, но не с темповете, с които смятахме, че може да расте през 21 и 22 г.“

Снимка: iStock

Компанията значително увеличава производството и продажбите на хибридни модели, което може да помогне за улесняване на прехода към електрифицирани превозни средства за водачите, които може да не са готови за напълно електрически модели. Те също могат да помогнат на компаниите да отговорят на по-високите федерални стандарти за вълеродни емисии.

GM, който е първият традиционен производител на автомобили, който се насочи към електромобилите, планира да пусне хибридни електрически превозни средства с възможност за включване към електрическата мрежа, както и автомобили на бензин. Други, като Hyundai Motor,Kia, Toyota Motor и евентуално, Volkswagen, смятат да предложат различни нива на електрификация в своите модели.

ОЩЕ: Заради туристите: Гърция увеличава местата за зареждане на електромобили

„Смятам, че балансираният подход е най-добрият начин“, заяви главният изпълнителен директор на VW of America Пабло Ди Си пред CNBC миналия месец, като добави, че води разговори за въвеждане на хибридни автомобили в САЩ. Автомобилният производител в момента продава хибридни автомобили в Европа, но не и в САЩ.

„Тези технологии съществуват в размките на групата VW, независимо дали става въпрос за хибриди или plug-in хибриди“, казва той. „Мисля, че е въпрос на време да ги донесем тук.“

За да сме наясно, въпреки че потребителското търсене на електромобили не се е проявило по начина, по който ръководителите са очаквали, все пак се предвижда продажбите на тези автомобили да се увеличат през идните години.

Снимка: iStock

Продажбите на електромобили в САЩ са били рекордните 1,2 млн. единици през миналата година, което представлява 7,6% от общия национален пазар, по оценки на Cox Automotive. Този дял се очаква да нарасне до 30-39% до края на десетилетието, според прогнозите на анализаторите.

„Пазарът никога нямаше да направи плавен преход към електрическите превозни средства и ние очаквахме забавяне на тази промяна, тъй като ранните потребители бяха удовлетворени“, казва Сам Фиорани, вицепрезидент на отдела за глобално прогнозиране на автомобили в AutoForecast Solutions. „Преминаването към по-малко технически грамотни купувачи ще забави ръста на пазарния дял на електромобилите през следващите няколко години.“

ОЩЕ: Технологичният гигант Xiaоmi пуска в продажба първия си електромобил

С появата на ESG инвестирането, или инвестирането, насочено към екологични, социални и управленски принципи – през последните години и с превръщането на Tesla от нишов играч на пазара на електромобили в най-ценения производител на автомобили по пазарна капитализация в световен мащаб през 2020 г., автомобилната индустрия до голяма степен се съобрази с това и започна да чертае своя път напред в областта на електромобилите.

Производителите на автомобили искаха да подражават на успеха на Tesla, като някои от тях обещаха да предлагат изключително електрически автомобили в недалечното бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com