Европарламентът забрани бензиновите и дизелови автомобили

4635
Европарламентът забрани бензиновите и дизелови автомобили
Снимка: iStock

Европейският парламент гласува за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, които отделят въглеродни емисии, от 2035 г.

С 340 гласа „за“, 279 гласа „против“ и 21 гласа „въздържал се“ евродепутатите одобриха постигнатото споразумение със Съвета относно преразгледаните стандарти за емисиите на CO2 от нови автомобили и микробуси в съответствие с по-големите амбиции на ЕС в областта на климата.

63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили

Европейският парламент одобри новите цели за намаляване на емисиите на CO2 от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства в рамките на пакета „Подготвени за цел 55“, се разбира от прессъобщение на Европарламента.

Държавите членки на ЕС вече одобриха законодателството и сега ще го приемат официално, въпреки опозицията на консервативните членове на ЕП, най-голямата група в парламента.

Новото законодателство набелязва пътя към нулеви емисии на CO2 от нови леки пътнически автомобили и леки търговски превозни средства през 2035 г. Междинните цели за намаляване на емисиите за 2030 г. са определени на 55% за леките автомобили и 50% за микробусите.

Европа с нова крачка към забрана на бензинови и дизелови автомобили

Евродепутатите от комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепиха предложената забрана за продажба на замърсяващи околна...

Една от ключовите мерки, предвидени в регламента, позволява на производителите с малки производствени обеми за една календарна година (1000 до 10 000 нови автомобила или 1000 до 22 000 нови микробуса) да могат да получат дерогация до края на 2035 г.

На всеки две години, считано от края на 2025 г., Комисията ще публикува доклад за оценка на напредъка към пътна мобилност с нулеви емисии.

Настоящият механизъм за стимулиране на превозни средства с нулеви и ниски емисии (ZLEV), който насърчава производителите, продаващи повече такива превозни средства (с емисии от нула до 50g CO2/km, като например електрически превозни средства и добре функциониращи хибриди) с по-ниски цели за намаляване на емисиите на CO2, ще бъде адаптиран, за да отговори на очакваните тенденции в продажбите. От 2025 г. до 2029 г. целевият показател за ZLEV се определя на 25% за продажбите на нови автомобили и 17% за новите микробуси, като от 2030 г. стимулът ще бъде премахнат;

След окончателното гласуване в пленарна зала, текстът ще трябва да бъде официално одобрен и от Съвета, скоро след което ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com