Франция даде под съд няколко автомобилни производителя

3460
Франция даде под съд няколко автомобилни производителя
Снимка: iStock

През 2015 години избухна един от най-големите скандали в историята на автомобилната индустрия, след като се оказа, че Volkswagen е поставил устройства, които манипулират екологичните данни на дизеловите двигатели. Аферата струваше на германския производител близо 32 млрд. евро, но явно все още не е приключила.

Съд във Франция повдигна официални обвинения на няколко автомобилни производители, сред които е и Volkswagen. В случая обаче водещи са френските компании Peugeot и Renault, като за тях се твърди, че също са манипулирали дизеловите двигатели на своите модели и така са излъгали потребителите.

И "Фиат" се забърка в "Дизелгейт"

Властите в Германия, Италия и Швейцария извършиха обиски в офисите на автомобилния гигант "Фиат-Крайслер" и производителя на камиони CN...

Компанията Peugeot SA, която е част от новия алианс Stellantis, е обвинена в измама на клиенти във Франция, на които е продала дизелови автомобили с екологичен стандарт Еuro 5 между 2009 и 2015 година. Френският производител трябва да плати депозит от 10 млн. евро на властите (8 млн. евро за изплащане на потенциални щети и неустойки, както и 2 млн. долара като гаранция пред съда. Отделно от това, компанията ще трябва да предостави банкова гаранция в размер на 30 млн. евро, предназначена за покриване на потенциални щети.

Очаква се, че обвинения ще получат още два марки от новия алианс - Citroen и Fiat. Техните представители трябва да се явят пред съда, за да разберат какво ще се случи и какви суми трябва да приготвят за гаранции и за покриване на евентуални щети и неустойки.

Големият конкурент на Peugeot - компанията Renault, също е с повдигнати официални обвинения за измама на потребителите. Компанията ще плати 20 млн. за потенциални щети и неустойки, като ще трябва да предостави и банкова гаранция от 60 млн. евро.

Що се касае до Volkswagen, германкият производител трябва да плати депозит от 10 млн. евро и да предостави гаранция от 60 млн. евро за евентуални щети. От Волфсбург вече обявиха, че случващото се във Франция е нещо като възобновяване на съдебното производство, което е приключило в Германия през 2018 година и пред Европейския съд 2 години по-късно. Затова от Volkswagen смятат, че няма как да има второ решение по същите обвинения и то трябва да бъде забранено.

Дизлегейт е струвал 31,3 млрд. евро на VW Group

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group изчисли загубите, които е претърпял заради „Дизелгейт“. Този скандал избух...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com