Илон Мъск е наопаки и при кризата с коронавируса

9258
Илон Мъск е наопаки и при кризата с коронавируса
Снимка: Tesla

Генералният директор на Tesla – Илон Мъск, нееднократно се изказваше скептично относно мерките за борба с коронавируса, които се предприемат, но в крайна сметка и неговата компанията е задължена да изпълни нарежданията на властите. Така най-големият производител на електромобили в света ще затвори за 3 седмици завода си във Фриймонт (Калифорния), но пък фабриката в Шанхай (Китай) ще възобнови дейността си.

Предприятието в Китай беше отворено в края на 2019 г., като годишно то трябва да произвежда по 250 000 автомобила. През януари обаче от конвейера са слезли 2625 коли, а през февруари – 3898, като причината е коронавирусната инфекция. Тя доведе до спиране на по-голяма част от автомобилната промишленост в Китай, но през март нещата се нормализират и страната се връща към нормален живот, като властите и лекарите не отслабват контрола си.

Tesla победи "зелените" в Германия

Германският съд застана на страната на Tesla, като разреши на американската компания да продължи да разчиства горски масиви в покрайнин...

Заводът на Tesla получи от китайските власти десетки хиляди защитни маски за служителите си, а също така средства за дезинфекция и безконтактни термометри. Властите също така осигуряват на работещите в предприятието общежития, в които да спят, транспорт и вода. Над 100 човека отговарят за профилактичните мерки и безопасността на производството в режим на епидемия. В крайна сметка, заводът в Шанхай възобнови пълноценна работа, макар и в специален режим.

В САЩ се случва точно обратното, тъй като разпространението на болестта тепърва се разраства и всички автомобилни заводи се затварят. Този на Tesla няма да работи поне 3 седмици, което ще доведе до срив в плана за производство и доставка на двата основни модела на американската марка – Model 3 и Model Y.

На 6 март Мъск публикува в Twitter пост, в който нарече паниката заради коронавируса „глупост“ и така си навлече много критики както в социалната мрежа, така и в медиите. В писмо до служителите си милиардерът посочи, че шансът човек да загине в катастрофа на пътя е много по-голям. И допълни, че COVID-19 дори не влиза в Топ 100 на най-големите рискове за здравето в САЩ. Все пак, Мъск разреши на сътрудниците си, които не се чувстват добре, да не идват на работа.

Изявлението му предизвика и срив на акциите на Tesla, които вчера (18 март) се търгуваха на нива от 430,2 долара. За сравнение, на 19 февруари те са стрували 917,4 долара, което означава повече от двойно поевтиняване. Очаква се трендът да се запази, тъй като инвеститорите се освобождават от ценните книжа на всички автомобилни производители, без изключение. А това ще донесе още по-сериозни загуби на Tesla, а и на самия Мъск. Според експертите, заради спадането на стойността на акциите той вече загубил 5,5 млрд. долара.

Илън Мъск с амбициозна цел да построи 1000 космически кораба

Изпълнителният директор на компанията за космическа технология SpaceX Илън Мъск заяви, че ще му трябват 20 години и 1000 космически кор...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com