Историята на концептуалните модели на Opel

19060
Историята на концептуалните модели на Opel
Opel е първият автомобилен производител в Европа, демонстрирал свой концептуален модел през 1965 година.

От 12 до 22 септември Opel Monza ще бъде изложен на щанда на Opel в Зала 8 по време на автомобилния салон IAA във Франкфурт. Това е най-новата концептуална разработка на компанията, от която всички ние очакваме да се роди много дързък спортен автомобил до след две години.

Как се стигна до Monza?

Opel Monza се фука с дизайна си

  Германците от Opel показаха ново изображение на прототипа Monza Concept, който предстои да дебютира следващия месец по време на...

Сред всички европейски автомобилни компании, марката Opel има най-дълги традиции в представянето на концептуални модели, демонстриращи футуристични и новаторски идеи на автомобилното изложение във Франкфурт. Ето един кратък преглед на най-важните концептуални автомобили на марката Opel, отбелязали своята премиера на автомобилното изложение IAA във Франкфурт през последните пет десетилетия.

Първият по рода си концептуален автомобил в света е създаден от GM, чиято дъщерна компания е Opel. През далечната 1938 г. специалистите на GM Design създават модела Buick “Y‑Job” – превозно средство, което не е замислено и предназначено за серийно производство, а по-скоро като форма за демонстрация на нови технологии и стилистични идеи. Opel на свой ред се превръща в първата автомобилна компания, която демонстрира своята новаторска енергия с концептуален автомобил, създаден в нейното собствено стилистично студио - до този момент в Европа разработки с футуристичен дизайн са представяни само от специализираните каросерийни фирми. Става дума за модела Experimental GT, който отбелязва своята премиера на автомобилното изложение IAA във Франкфурт през 1965 г. Концепцията се радва на въодушевен прием от страна на пресата и посетителите на изложението и само три години по-късно концепцията е претворена в действителността - моделът Opel GT от 1968 г. е първият по рода си европейски концептуален автомобил, който влиза в серийно производство и се превръща в пример за подражание в цялата автомобилна индустрия.

Но Opel скоро прави още една крачка напред – през 1969 г.представя на изложението IAA концептуалния Opel CD - чистокръвен Gran Turismo, използващ технологичната основа на Opel Diplomat. По-късно тази концепция е доразвита и в крайна сметка е пусната в серийно производство в ограничен обем.

През 1975 г. концептуалния Opel GT2 поразява публиката със своята футуристична клиновидна каросерия и плъзгащи се врати. Оформлението на вътрешното пространство също изпреварва с много своето време – анатомичните седалки са конструирани с използване на отделни елементи от полимерна пяна, арматурното табло е изградено от взаимозаменяеми модули с цифрови дисплеи, а студията разполага дори с бордови компютър.

Развойният прототип TECH 1 е следващата разработка, която възпламенява интереса на публиката на IAA през 1981 г. Със своето оформление на предницата и плавен страничен силует, които по-късно се превръщат в пример за дизайна на първото поколение на модела Omega, пуснато в серийно производство пет години по-късно, концепцията TECH 1 се превръща в еталон по отношение на аеродинамиката със своя коефициент на въздушно съпротивление от едва 0.235. Интериорът на концептуалния модел е също толкова авангарден – електронните контролни прибори с цифрови показания са придружени от чувствителни на докосване бутони с електронни сензори, с които се управляват всички функции в автомобила с изключение на спирачките, газта и съединителя.

И комбито на Opel Insignia премина през фейслифт

Световната премиера на версията Opel Insignia Country Tourer в рамките на Международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт през с...

На изложението IAA във Франкфурт през 1983 г., Opel представя концептуалния модел Junior. Неговата дължина от 3,41 метра го прави с 21 по-къс от първото поколение на модела Corsa, което е пуснато официално на пазара само година по-рано. Студията се отличава с множество авангардни идеи в интериора – от лесните за смяна контролни прибори до тапицериите на седалките с възможност за трансформация в спални чували. Абсолютна и уникална с прозорливия си поглед в бъдещето новост е и навигационната система на концепцията.

Стремежът за намаляване на вредните емисии намира отражение в концептуалния Opel G90, представен на IAA през 1999 г. Моделът G90 тежи едва 750 килограма, а названието му казва всичко – благодарение на своята олекотена конструкция, новото поколение 3-цилиндров бензинов двигател и изключително ниското аеродинамично съпротивление с коефициент 0.22, моделът успява да постигне ниво на емисиите на CO2 от едва 90 г/км.

През 2001 г. Opel отправя cвежо предизвикателство към традиционните правила в класа на малките автомобили, демонстрирайки своя “лудешки, секси и свеж” концептуален модел Frogster. Той не разполага с класически покрив, а със стабилна, навиваща се на руло с помощта на електрически механизъм щора. Благодарение на четирите седалки с възможност за индивидуално сгъване, водачът може да превърне Frogster в двуместен роудстър, четириместен кабриолет или в пикап само с натискане на един бутон.

Две години по-късно, през 2003 г., Opel представя своята изцяло нова концептуална разработка в лицето на Insignia. Студията на автомобил от висшия клас дава не само своето име на следващото поколение на флагмана на Opel, което се появява на пазара през 2008 година.

Представената на изложението IAA през 2007 г. студия Opel Flextreme беше крайъгълен камък в разработката на системите за електрическо задвижване с нейната новаторска конструктивна архитектура E-Flex. Основната идея при нея е свързана с възможността повечето всекидневни пътувания в градските и междуградски райони да се извършва изцяло без отделяне на емисии на CO2 на електрическа тяга и автономен пробег до 55 километра с енергия от литиево-йонните акумулаторни елементи в концептуалния модел. Стилистиката на оформлението на предната част на концептуалния Flextreme вдъхнови дизайна на серийния Opel Ampera, който отбеляза пазарната си премиера през 2011 година и бе отличен с престижната европейска награда “Car of the Year 2012” благодарение на своята много близка до тази на студията система на задвижване.

Всеобхватен фейслифт за Opel Insignia

Новата Insignia е еволюция на дизайнерската философия на Opel. Хромираната предна решетка е по-широка и по-ниска от преди. Лайсната, въ...

Последната глава от досегашната хронология на концептуалните модели на Opel, представени на IAA е моделът RAK e, дебютирал през 2011 г. Експерименталният автомобил с интелигентна олекотена конструкция демонстрира нагледно как с минимален разход на енергия и в прекрасна, привлекателна стилистична форма, електрическата мобилност може да бъде направена достъпна и възможна дори за млади водачи на възраст само 16 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com