Jaguar и Land Rover подготвят супер екстремни всъдеходи

2630
Jaguar и Land Rover подготвят супер екстремни всъдеходи
Снимка: Jaguar Land Rover

Подразделението Special Vehicles Operation на компанията Jaguar Land Rover разработва екстремни версии на два от кросоувърите в гамата си. Първият ще е под марката Land Rover, а вторият ще представлява спортна модификация на Jaguar F-Pace, съобщават от ръководството на британския производител.

В момента най-мощният модел на Land Rover е Range Rover Sport SVR, който разчита на 5,0-литров мотор с механичен компресор. Мощността на всъдехода е 575 к.с. и 700 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч при този автомобил отнема 4,5 секунди, а максималната скорост е 280 км/ч.

Jaguar показа оръжието си срещу Tesla Model X

Британският производител Jaguar предстаави серийният си електрически кросоувър I-Pacе. Премиерата на автомобила с нулеви вредни емисии ...

Британците обаче не смятат, че това са максималните възможности на кросоувъра и ще предложат още по-екстремна версия. Тя ще получи специални настройки на шасито, уникални керамично-карбонови спирачки и нов тип стъкла. От салона ще бъдат премахнати задния ред седалки и ще бъде поставен каркас за безопасност.

Всичко това ще позволи на Range Rover Sport SVR да свали 24 кг. от теглото си и така, дори без да се пипа двигателя, новата версия ще се окаже още по-бърза. Нейната цел ще бъде да подобри постижението си от 2014 г., когато премина Северната дъга на „Нюрбургринг” за 8 минути и 14 секунди и стана най-бързият всъдеход в света. Сега обаче рекордът принадлежи на Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio.

Претенции за подобно постижение ще има и SVR-версията на Jaguar F-Pace, която ще бъде представена на започващия в Ню Йорк тази седмица автосалона. Тя ще разчита на същия 5,0-литров V8 с 575 к.с., като това е превръща в най-мощния кросоувър на Jaguar.

Кросоувърът ще получи подобрения по аеродинамиката, както и нови настройки на окачването на кормилното управление. Всъщност Jaguar F-Pace SVR ще бъде и последният проект на сегашния шеф на подразделението SVO Джон Едуардс, който отстъпва мястото Майкъл ван дер Занде. Последният е начело на спортната марка на Renault – Alpine, но ще премине в британската компания на 1 май.

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com