Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar Land Rover реализира първа печалба от две години

27 януари 2023, 17:28 часа • 1873 прочитания

Последните три месеца на 2022 г. са били положителни за британския производител Jaguar Land Rover и той най-накрая отново е на печалба след месеци на трудности поради недостиг на полупроводникови чипове, който тормози автомобилната индустрия.

Компанията обяви днес, че е получил 328 милиона долара в печалби преди данъци през третото календарно тримесечие на 2022 г. Това е много печелившо в сравнение със същия период през 2021 г., когато автомобилният производител отчете загуба от 11,15 милиона долара.

Jaguar Land Rover твърди, че увеличението на рентабилността се дължи на увеличаването на продажбите на едро на по-скъпи автомобили. Всъщност компанията се представя най-добре по отношение на продажбите на едро в Северна Америка и Великобритания.

Продажбите на автомобилите на марките Jaguar и Land Rover обаче са намалели с 3% в Европа и с 13% в Китай. Тази страна претърпя поредица от блокирания, свързани с Covid-19, което доведе до затварянето на някои представителства на JLR, както и до голям брой болни служители. Представянето в Китай се очаква да бъде по-добро този месец.

В Компанията са оптимисти и за близкото си бъдеще, тъй като само за тази година има около 215 000 поръчки за автомобили. Това е с около 10 000 повече от началото на тримесечието. Търсенето се води от новите Range Rover, Range Rover Sport и Land Rover Defender.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес