Jeep също премина на електричество

1480
Jeep също премина на електричество
Снимка: Jeep

Електрификацията на световната автомобилна индустрия не подминава дори сравнително по-консервативни марки, каквато е Jeep. Легендарният американски производител на брутални всъдеходи използва автосалона в Париж, за да представи първия си модел, задвижван изцяло на ток. Това е Avenger - субкомпактен SUV, който ще се предлага и с хибридно задвижване.

Новият модел е дълъг 4084 мм, което означава, че е и най-малкият в гамата на бранда. Avenger попада в B-сегмент на SUV-моделите, но от Jeep са категорични, че той не е насочен само за ползване в градски условия. Доказателството за това е пътният просвет от 200 мм, допълнителната защита по периметъра на каросерията, както и 18-цоловите джанти.

Христо Стоичков избра легендата Jeep Wrangler

Легендата на българския футбол Христо Стоичков заложи на легендарния Jeep Wrangler по време на краткия си престой в България, който е с...

Първият електрически Jeep e с предно предаване, но разполага и със система Selec-Terrain, която помага за по-добро сцепление при движение по различни терени. В оборудването на Avenger влиза и функцията Hill Descent Control, чиято задача е да помага за регулиране на темпото и поддържане на стабилност при спускане. Системата Selec-Terrain разполага с цели 6 режима, които включват Normal за ежедневно шофиране, Eco за пестене на енергия и Sport за динамично шофиране плюс специализираните Snow за сняг, Mud за кал и Sand за пясък.

Интериорът на Avenger е в стила традиционните модели като Wrangler, като основна роля играе 10,25-инчов сензорен дисплей. Отделенията за съхранение предлагат общо 34 литра място, има седалки с функция за масаж, както и панорамен покрив. Багажникът има вместимост 380 литра, а товарният праг е на 72 см от земята. Задната врата, широка повече от метър, се предлага със сервоусилвател.

Всъдеходът е изграден на архитектурата STLA Small, като в случая батерията е с капацитет 54 кВт/ч и комбинирана с напълно нов двигател произведен от компанията Emotors (съвместно предприятие между Stellantis и Nidec Leroy-Somer Holding). Неговата мощност е 157 к.с. и 260 Нм. Пробегът е 400 км, но в градски условия той може да достигне 550 км.

Максималната мощност при зареждане с постоянен ток остава 100 кВт, но позволява натрупване на енергия само за три минути за 30 км и 24 минути, за да преминете от 20% до 80% от капацитета на батерията. При променлив ток - със стенна кутия или 11-киловатово зарядно и кабел тип 3 батерията се пълни изцяло за 5 часа и половина.

Нова компания ще представлява Alfa Romeo и Jeep в България*

Официалният представител на Infiniti - компанията "Витоша Ауто", ще отговаря за дейноста на марките Alfa Romeo и Jeep в България. Пром...

От Jeep уточняват, че Avenger е първият от четирите електромобила на марката, които трябва да се появят в Европа до 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com