Как да намалим разхода на гориво без промени по колата?

6540
Как да намалим разхода на гориво без промени по колата?
Снимка: unsplash.com

Разходът на гориво до голяма степен зависи от водача. Има редица начини, по които можете да го намалите и така да спестите доста пари. Нека назовем пет основни, като всички те не налагат каквито и да е промени по автомобили.

Шофиране на висока предавка

Колкото по-голям е обемът на двигателя, толкова по-ефективни са методите за спестяване. Ако под капака има атмосферен V6, който консумира около 20 л/100 км в обичайния градски условия и 15 л/100 км извън града при активно шофиране, тогава, при редица условия, можете да намалите разхода с около една трета.

Когато колата се задвижва от конвенционален 1,6-литров атмосферен мотор със 9 л/100 км, няма да постигнете твърде голямо намаление на разхода на гориво, но икономия от 1,5 литра е напълно постижими. Първото нещо, което трябва да направите, за да спестите пари, е да спрете да въртите двигателя напразно. Съвременните мотори предлагат добър въртящ момент от дъното и имат отлична еластичност, което позволява ускорение на скоростта от 60 км/ч до 200 км/ч на най-висока предавка сравнително безболезнено.

Най-икономичният режим на работа на двигателя е този, при който стрелката на оборотомера се поддържа в рамките на 1100-1500 об./мин. Именно в този ритъм при избора на най-висока предавка автомобилът може да поддържа скорост от 80-90 км/ч.

Намалено съпротивление на въздуха

За да пестите гориво, е важно да не карате по-бързо от 100 км/ч. При тези скорости съпротивлението на въздуха е минимално, така че колата се придвижва на най-висока предавка без значителен разход на енергия. С увеличаване на скоростта аеродинамичното съпротивление на автомобила се увеличава пропорционално. По този начин е необходима повече енергия за поддържане на темпото и, следователно, двигателят изгаря повече гориво.

Какво „убива“ двигателя на автомобила през лятото

В топлото време двигателят на автомобила е подложен на много по-голямо натоварване, отколкото през зимата. Затова и много експерти пред...

Например, при автомобили с мощни V-образни двигатели, когато стрелката на скоростомера достигне 130 км/ч, разходът на гориво, като правило, се увеличава един път и половина в сравнение с шофиране със 70-80 км/ч. Вместо 9 л/100 км, колата вече харчи 14-15 л/100 км. Това е особено забележимо при автомобили с лоша аеродинамика, тоест при големи SUV или пикапи. Следователно комбинацията от ниска скорост от 80-90 км / ч и ниски обороти на двигателя ви позволява да намалите реалната консумация до изчисления минимум, посочен в ръководството за потребителя.

Помпане на гуми

За икономично шофиране трябва да изберете специални гуми. Има модели с ниско съпротивление при търкане, но те не винаги се държат добре при преминаване на неравности и ями. Ето защо шофьорите през лятото, в сухо време, предпочитат да ги пренапомпват леко. Обикновено производителят на гуми определя границите за минимално и максимално налягане в колелата, което зависи от натоварването на автомобила и от околната температура.

За стандартните 15-цолови модели допустимото налягане варира от 2,2-2,8 атмосфери. За 17-цоловите дори може да се увеличи до 3-3,2 атмосфери Като цяло, ако през лятото колелата се напомпат до горната допустима граница, контактното петно ще намалее и движението ще бъде по-икономично. Вярно е, че гумите ще станат по-твърди и ще поемат по-зле ударната енергия от неравностите на пътното платно. Освен това може да започне неравномерното им износване.

Смяна на въздушен филтър

Хитри начини да намалите разхода на гориво на колата ви

Зимата идва и цените на бензина и дизела по целия свят се покачват. Някои го разглеждат като криза заради световните цени на енерг...

Обикновено въздушният филтър се сменя на две години, но е по-добре да не чакате толкова дълго със смяната. Ако колата се експлоатира по прашни пътища, филтърният елемент бързо се запушва. Освен това той страда от фино диспергирана химическа суспензия, която се издига над главните магистрали на милионните градове през зимата. Солите кристализират върху филтърния материал и намаляват неговата производителност.

Друга опасност се крие в тополовия пух, който на места лежи по пътищата като сняг през зимата. Той се натрупва във филтърните клетки. В резултат на това пропускателната способност на елемента пада и двигателят няма достатъчно въздух. Инжекционната система не може да подготви идеалната смес поради по-малко въздух и горивото е преобогатено с бензин. В резултат на това разходът на гориво се увеличава. Затова е най-добре филтърът да се сменя веднъж годишно, след края на зимния сезон. Тогава през лятото моторът ще диша лесно.

Плавно ускорение

Някои се опитват да не използват климатик и отворени прозорци, за да пестят гориво, но това не е особено добра идея. Появата на турбуленции в близост до отворени прозорци увеличава аеродинамичното съпротивление на тялото и принуждава двигателя да изразходва повече енергия, за да поддържа същата скорост. Затова е по-добре да затворите прозорците и да използвате климатика както искате.

Но това, върху което трябва да се работи, е разработването на правилния начин за натискане на газта. Някои шофьори предпочитат резки кратки ускорения и често натискат педала на газта. Освен това те правят това не само при стартиране, но и в процеса на равномерно движение. Много хора харесват начина, по който колата дръпва и след това рязко ускорява. В тези моменти обаче твърде много енергия се изразходва за колелата. По-добре е да запазите двигателя и да натискате педала на газта по-малко. Плавното ускорение спестява много повече гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com