Как трябва да бъдете облечени, докато шофирате през зимата?

1555
Как трябва да бъдете облечени, докато шофирате през зимата?
Снимка: Freepik

През зимата е много често да видите шофьор, облечен така, сякаш се готви да покори Северния полюс зад волана. Може би това ще го спаси от измръзване, но само след като преди това предизвика инцидент на пътя, който може да бъде с тежки последици, предупреждават експерти.

Зимните шапки, якета, ръкавици и топли ботуши могат да създадат огромни проблеми при шофиране. В крайна сметка те нарушават деликатния баланс на човешкото взаимодействие с автомобила, влошават видимостта, намаляват информационното съдържание на контролните уреди и правят човека зад волана бавен и тромави.

Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя

Зимата постепенно настъпва и опасностите по пътищата се увеличават. С годините шофьорите трупат опит за движение в такива условия, но и...

Доказано е, че връхните дрехи не дават възможност ефективно да се управлявате кола. Особено при зимни условия, когато водачът се нуждае от способността бързо и точно да анализира ситуацията, да формира план за действие и да го изпълнява с ръце и крака. Как обаче може да стане това, ако при натискане на спирачката огромният зимен ботуш едновременно натиска газта?

При пътуване по хлъзгава повърхност е много важно шофьорът да прилага премерено усилие върху всеки един от педалите. Ако обаче той е със зимни обувки с много дебели подметки, това няма как да стане. Шапката пък не само значително ограничава видимостта, но и значително усложнява адекватната оценка на ситуацията. И поради това е трудно да се регулира работата на климатичния контрол. В този случай шофьорът рискува да прегрее сивото вещество на мозъка, което отговаря за неговите адекватни реакции.

Вълнени ръкавици, ръкавици без пръсти и други маншони, на свой ред, не позволяват добър контакт с волана. Студената вълна или синтетика взаимодействат много ненадеждно с волана. И ако размерът на тази дреха също е голям, се появява допълнителна луфт в контактното петно на ръцете и волана. А това е категорично неприемливо, защото през зимата много започва да зависи от това колко бързо и точно можете да завъртите волана при неочаквана ситуация на пътя.

Ако обаче се използват тънки кожени ръкавици, тогава, напротив, те ще помогнат за по-ефективен контакт с волана. Опасност крие дори шалът на врата ви, които може да се оплете във волана или лоста за скорости и това също да донесе сериозни неприятности.

Как чистачките да не надраскат стъклото и да не замръзват?

Замръзването на чисачките е един от проблемите, с които шофьорите традиционно се сблъскват през зимата. Срокът на експлоатация на почис...

Заради всичко това се препоръчва по време на шофиране да се сваля връхните дрехи, които ограничават движението, и да се използват удобни обувки. В някои случаи, ако бюджетът позволява, можете дори да бъдат купени специални обувки за шофиране. И когато шофьорът тръгна за излиза от колата просто се преобува. В крайна сметка безопасността винаги е от първостепенно значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com