Какви видове акумулатори има

23711
Какви видове акумулатори има
Снимка: Maxcar.bg

Акумулаторът в автомобила е компонентът, който осигурява цялото захранване на всички ел. елементи в превозното средство. Въпреки това, днес на пазара съществуват различни видове по капацитет в амперчаса, както и по конструктивни особености - стартови, тягови и полутягови. Сега ще ги разгледаме накратко. Ще видим до колко волта могат да се зареждат и техните амперчасове и напрежение? Ще разберем също в каква последователност се поставят кабелите върху клемите им и друга интересна информация.

Какви видове акумулатори има

Според конструктивните особености, съществуват три вида:

- Стартови - имат способността за кратко време да отдават високо напрежение и ток, което позволява бързото запалване на двигателя. Те могат за кратко да отдадат от 250 до 1000 ампера ток и около 12,7 волта напрежение;

- Тягови - този вид не може да се похвали с горното свойство, но може продължително време да отдава определено количество енергия. Предимно се използват в електромобили, яхти, електрокари и т.н;

- Полутягови - притежават свойствата на по-горните модели, но са предназначени за употреба в яхти, соларни системи, UPS и т.н.

Капацитетите на описаните акумулатори се обозначават с амперчаса (Ah), а отдаването напрежение - с волта (V). Най-общо казано, стартовите видове са уязвими към дълбокия разряд. Също така са чувствителни към работата в сурови минусови температури. В същото време, тяговите и полутяговите акумулатори са по-устойчиви към работа в сурови околни условия и към дълбокия разряд. Колкото показателят за амперчаса е по-голям, толкова по-издръжлива ще бъде батерията с едно зареждане.

До колко волта се зарежда

Обикновено, акумулаторите за кола, без значение дали са стартови, тягови и полутягови, отдават на клемите си около 12 волта. Зарядното напрежение от токоизправителя обаче трябва да е поне 14,2V при +- 0,3V отклонение. При нова и напълно технически изрядна батерия, напрежението след зареждане трябва да е около 15-16V, като това ниво е препоръчително да може да се задържи няколко часа, което зависи от това колко амперчаса е батерията.

Как се поставят кабели

Когато поставяте новия си акумулатор в колата, трябва да закачите положителния (червен) кабел на плюсовата клема, а отрицателния (черен) - на минусовата клема. За да се избегне късо съединение по невнимание обаче, експертите препоръчват първо да закачите положителния кабел, а след това отрицателния. Обувките на клемите трябва здраво да се стегнат, а ако има окисление то предварително е редно да се почисти за по-добър контакт с кабелите.

Това важи както за тяговите и полутягови батерии, така и за стартовите модели.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com