KIA cee’d GT: Висока температура (тест драйв)

162865

Когато карах нормалната варсия на cee’d, погледът ми бе отправен към най-мощния и бърз модел на KIA. Ето го и него, а аз вече се надявам, че скоро ще се появи още по-мощна модификация, защото тази визия заслужава повече от 204 к.с. Но не се заблуждавайте, cee’d GT е така наточена, че трябва да взимаш лекарствени препарати за понижаване на температурата, когато седнеш зад волана и турбото на тази гореща KIA се развърти.

Минаха точно 7 години от първото ми запознанство с Kia cee’d – ключове за служебна такава. Беше брутално оползотворена от мнозина, а накрая бе цялата нашарена с подписите на редица родни знаменитости, които издевателстваха върху нея на пистата в Божурище, а след това ние показвахме (не)уменията им зад волана в предаването Show Room по bTV. Няма спор, че се бяхме опитали да направим бледо копие на британския оригинал (но и това не беше никак лесно). Въпросните британски оригинали, единият от които известен с маймунски си прякор – Орангутанът, се скъсваше да брои от колко други модела е копирана и колко трудно се изписва името й. Седем години по-късно същият автомобил, но във второто си поколение, върти обиколки във всяко предаване от миналия сезон на Top Gear в рубриката „Звезда в кола на разумна цена“. Дори само този факт е атестат за невероятния скок, който KIA измина за този кратък период.

Дори в България узряхме, че немското има алтернатива, и тя не е френска. Никой вече не говори за копирането, а за това основна заслуга има главният дизайнер Петер Шрайер, чиято заслуга бе оценена чрез издигането му до президент (един от тримата) на KIA. Не бих се учудил, ако в Южна Корея някой не му е издигнал вече и монумент, защото визуалният скок, който наприви KIA, е равен на скок в хипер-пространството.

 

Този скок ни води до KIA cee’d GT – най-мощният и бърз сериен модел на компанията. Но още сега ще направя едно уточнение с последните две „най“. Аз ще използвам наложение термин hot hatch, докато KIA описва модела си като „динамично ориентиран автомобил“. Какво значи това? Най-грубо казано, че вместо hot, корейците използват думата warm. По моя термометър – това при всички случаи значи висока температура. Някъде между горещото и топлото, между бързото и практичното, между бързото, но достъпното. Не е в зоната на най-отявлените хот хечове, но пък е много близо до иконата Golf GTI. Дали е случайно? Не ми се вярва.

Малко цифри:

160 000 км – тестови километри по германските аутобанис при средна скорост 150 км/ч; 480 обиколки – толкова тестови тура е навъртяла колата на дългата 21 км „Нордшлайфе“; 36,4 м – спирачен път от 100 до 0 км/ч; 10,6 м – диаметър на завой; 300 х 28 мм – предни вентилирани дискове; 140 мм – клиренс; 0,30 Cd – коефициент на челно въздушно съпротивление.

 

KIA (pro)cee’d GT е имидж мейкър. Това е автомобил, който ще купиш с очите и сърцето, защото основният фактор (в никой случай не омаловажавам факта, че GT е абсолютно подходящ и за ежедневна употреба) е дизайнът.

Харесах стандартното изпълнение на cee´d от пръв поглед. Още повече ми хареса версията GT, чиято черна боя лъщеше под яркото ноемврийско слънце. И придаваше още по-агресивна визия на cee’d GT. Радиотарната решетка (с GT логото в нея) и фаровете са идентични. Коренно различни обаче са масивния трапецовиден въздухоотвор при GT, в долния ръб на който има един червен кант. Веднага на очи се набива и светлинният подпис на модела, който се осигурява от две двойки от по 4 LED дневни светлини, каквато конфигурация липсва на пазара. Отзад бронята е променена, под нея е монтиран псевдо дифузьор, а в двата й края се изрязани по две светлоотразителни хриле. Два са и ауспусите.

ВИЖТЕ KIA CEE'D GT ПРЕЗ НАШИЯ ОБЕКТИВ
Стоповете са доста издути и „връзват“ мускулеста линия, минаваща под прозорците и свързваща се с предните калници, които са увековечени от масивните капаци на предните светлини. Акцентът пада върху 18-цоловите лети джанти, зад които се вижда другият червен детайл – спирачните апарати, захапващи 300-милиметровите вентилирани предни дискове. Допълнителните прагове завършват спортната визия на първия имиджов модел на KIA в най-конкурентния сегмент в Европа

 

Спортно излъчване струи и от интериора. Започвам от седалките, които са... прекрасни. И по форма, и по функционалност. Тапицираните с кожа и велур Recaro седалки са същите с червени шевове, а червените лога GT са извезани в средата на облегалката. „Коритата“ осигуряват страхотна странична опора, необходима за спортно шофиране. Но едновременно с това са и много комфортни (благодарение и на настройващата се лумбална опора), което пък е задължително за дълъг път. В моя случай – 550 км.

 

Отзад съпругата ми, която е висока за жена твърди, че се чувства прекрасно, има достатъчно място за краката си, а сина ми – да шава наляво-надясно. Не съм доволен от багажника, в който няма никакъв шанс да вкарам малкото детско колело на Алекс. Като литри багажникът ги има, но литрите не са всичко.

Конзолата (важи и за стандартния модел) е много широка и силно извита към водача, което допълва спортното усещане при потъване в дълбоките седалки. Ергономията е на отлично ниво, ориентацията с всички контролни уреди е много лесна и интуитивна. Екранът на аудито е малък и реакцията му на допир не е сред най-прецизните. Атракцията е свързана с бутона GT върху волана. Той не променя настройки (жалко), а отново се грижи за визуалния отпечатък, който автомобилът оставя у потребителя.

Приборните инструменти са комбинация от аналогови циферблати и електронни дисплеи. Скоростомерът е дигитален, но имитира стандартните аналогови прибори. След натискане на въпросния GT бутон, скоростомерът се променя напълно, нещо, което доста ме шокира преди време в Lexus IS350h F Sport. Тук драмата не е чак такава, но това е защото имам база за сравнение, иначе всичко става много атрактивно. Традиционният скоростомер и стрелка изчезват, вместо тях се появява цифрово отчитана на скоростта, а от двете й страни синя и червена графика отчитат оползотворяването на наличните нютон метри и налягането в турбото.

 

KIA cee’d GT се придържа към изпитаната хот хеч формула: изцеден до 204 к.с. 1,6-литров турбо двигател. Той е куплиран с 6-степенна механична трансмисия. Формула, достатъчна за ускорение до 100 км/ч за 7,7 секунди и максималните 230 км/ч. Недостатъчни цифри да стресне големите момчета Focus ST, Astra OPC, Megane RS и Mazda3 MPS, но не толкова далеч от 220-те „коня“ на Golf GTI.

За да отговори на изискванията на криентите, KIA cee’d GT е преминала 160 000 тестови километри по аутобаните на Германия при средна скорост 150 км/ч. Допълнително са навъртяни 480 обиколки на дългия 21 км „Зелен ад“, където са тествани основно промени по окачването. А те са вървели в посока на драстично втвърдяване на амортисьорите: отпред с 30% при свиване и 10% при разгъване, докато отзад тези цифри са съответно 50 и 200%. Задните стабилизиращи щанги са станали по-дебели, а всичко това е направено, за да се гарантира стабилно пътно поведение. И то е факт.

Cee’d GT се държи чудесно на пътя. Важи с особена сила при високи скорости. При рязко ускорение разбирам, че е работено сериозно по неутрализиране на характерния torque steer или „дъпрането“ на волана. Забелязва се и характерното недозавиване в завои, ако надцениш уменията си. За коригиране на това последствие своята не малка роля имат 18-цоловите джанти, обути с Michelin 225/40 гуми.

Не съм впематлен от чистите спринтьорски качества, тъй като съм ставал свидетел на по-малко секунди в други модели. Много по-доволен съм от междинното ускорение, т.е. от еластичността, макар че би могло да се поработи по това да се свали границата от 1750 об/мин, при които на разположение идват 265-те нютон метра. За сметка на това пък ги имаш до 4500 об/мин. Нямаш никакви проблеми да караш бързо, но, необичайно за хот хеч, тук има комбинация между бързо и комфортно.

Извод

Определено не е най-бързият, нито най-мощен hot hatch. Но пък не е и най-скъпият. За тези 45 000 лв. ще получите всичко необходимо, което да ви отличи от тълпата, или по-скоро – ще ви направи забележим в тълпата. Освен това получавате и тези прекрасни Racaro седалки, при това за 5000 по-малко от цената на GTI, който е само с 16 к.с. по-мощен. Вярно, има какво още да учи от иконата на VW, но без съмнение cee’d GT е повече от точно попадение за вашите пари. За първи опит. Вторият ще е в сърцето на hot hatch нишата.

Технически характеристики: KIA cee’d GT

Размери

Дължина, мм: 4310

Широчина, мм: 1780

Височина, мм: 1470

Колесна база, мм: 2650

Маса, кг: 1380

Двигател

Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1591

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 204 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 265 при 1750-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Skoda Octavia vRS: Универсален боец (тест драйв)

Идва във версии лифтбек и комби; с две трансмисии – „ръчка“ и автоматик; предлага се с два двигателя – бензинов...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,7

Среден разход, л/100 км: 7,4

Вредни емисии СО2, г/км: 171

Базова цена, лв с ДДС: 44 890

КОНКУРЕНТ

VW Golf GTI

Range Rover Sport: Безкомпромисен (тест драйв)

Първото поколение на Sport бе изтъкано от компромиси. Сега всичко е коренно различно. Новият модел е абсолютно безкомпромисен по отноше...

Размери

Дължина, мм: 4268

Широчина, мм: 1790

Височина, мм: 1442

Колесна база, мм: 2598

Маса, кг: 1325

Range Rover Sport: Безкомпромисен (тест драйв)

Първото поколение на Sport бе изтъкано от компромиси. Сега всичко е коренно различно. Новият модел е абсолютно безкомпромисен по отноше...

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1984

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 220 при 4500-6200

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1500-4400

Динамки

Жегата на щанда на KIA идва от горещата cee’d GT

Вече имахме възможността да тестваме новата KIA pro_ceed’d, която изглежда невероятно. Но й липсва power. Е, тази неправда вече и...

Макс. скорост, км/ч: 245

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,5

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Цена, лв. с ДДС: 49 775

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com