Китайските марки изтласкват чуждите производители

3893
Китайските марки изтласкват чуждите производители
Снимка: BYD

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и повечето известни автомобилни концерни разчитат на него. Наскоро местните автомобилни производители направиха огромен скок напред, оставяйки конкурентите от други страни далеч назад.

Тази тенденция се усеща и на автомобилното изложение в Шанхай, което се провежда на всеки две години, редувайки се с Пекин. На 18 април то отново отвори врати, но от 2021 г. насам ситуацията на китайския автомобилен пазар се промени драматично. Местните марки вече са водещи в ключови сегменти. Техният растеж се дължи на новите електрически модели, които бързо набират популярност не само у дома, но и в чужбина.

За историята – китайци ще продават колите си в Япония

Нещо доскоро немислимо е на път да се случи за първи път в автомобилната индустрия – китайски производител се готви да продава св...

Лидерът на китайския автомобилен пазар вече е компанията BYD, която на автосалона в Шанхай представи два нови модела - бюджетен електрически хечбек и по-скъп електрически SUV. През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на BYD в Китай са нараснали с близо 69%, помагайки на компанията да заеме 11% дял от гигантския местен пазар. Това е повече от Volkswagen или Toyota, да не говорим за други автомобилни производители.



При моделите plug-in хибридният кросоувър BYD Song с начална цена от около 20 000 долара изпревари Nissan Sylphy, който държеше короната на най-продаван автомобил в Китай три последователни години. Електрическият хечбек BYD Dolphin EV, който започва от около 17 000, на свой ред изпревари Volkswagen Passat.

Като цяло обаче продажбите на пътнически автомобили в Китай са паднали с 13% през първото тримесечие, но в същото време продажбите на хибриди и електрически автомобили са нараснали с 22%. Резултатите на Volkswagen, General Motors, Honda и Nissan падат, а с тях и пазарният им дял.

„Разделението на пазара на ясни победители и губещи става очевидно, като има много малко печеливши, но много губещи“, коментира Бил Русо, основател на консултантската компания Automobility, цитиран от Reuters.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Някои от чуждите компании вече взимат мерки, за да се справят с новото положение. През януари 2023 г. Tesla започна ценова война в Китай в опит да спечели по-голям пазарен дял. Повече от 40 автомобилни марки последваха примера на американската компания, което според анализатори е навредило на рентабилността на индустрията като цяло.

Друга заплаха за известните марки е бързото нарастване на износа от Китай, предимно електрически превозни средства и PHEV хибриди. Износът от Китай в цялата индустрия се е увеличил с 83% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. А BYD, която продава колите си в Европа и Югоизточна Азия, увеличи износа си 13 пъти наведнъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com