Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колите на Audi ще си общуват със светофарите

09 декември 2016, 09:30 часа • 1291 прочитания

Компанията Audi започва внедряването в автомобилите си на първата в историята на марката система Traffic Light Information, която ще позволява на шофьора да получава информация за работата на светофарите в градски условия. Благодарение на нея водачите ще разбират колко време им остава до превключването на зелена светлина и ще могат да съобразят придвижването си до кръстовището.

Засега системата ще работи само в един град – Лас Вегас, където автомобилният производител се договори с местните власти и с центъра за управление на трафика Traffic Technology Service, който ще осигурява цялата необходима информация. Достъп до нея са получили два модела на марката – седанът A4 и всъдеходът Q7, които са оборудвани със системата Audi Connect.

Сведенията за работата на най-близките светофари ще идват в напълно реално време, като системата ще подсказва на водача кога светофарът ще превключи на зелен режим. Така шофьорът може да се движи по-плавно, като по този начин се пести гориво, а също така и се намаляват задръстванията. Ако той не успее да „хване” зелената светлина, електрониката включва часовник, който отброява времето до следващото превключване на светофара.

От компанията са категорични, че пускането на системата Traffic Light Information в Лас Вегас е първият в света практически опит за реализация на общуване между автомобилите и градската инфраструктура. Освен това проектът представлява и „голяма крачка към създаване на автономни системи за придвижване”.

Германският производител планира съвсем скоро да пусне системата TLI в други градове на САЩ, след което да я премести и в Европа. Проблемът на Стария континент е, че системите за обработка на данните са различни в отделните градове и държави и преди те да бъдат уеднаквени, технологията трудно ще може да заработи.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес