Land Rover Discovery Sport: Спортно-елегантен тип (тест-драйв)

44159
Снимки: Христо Петров

Философията на Land Rover е много проста: нашият автомобил трябва да може да отиде навсякъде, където собственикът му пожелае. Затова Disco Sport предлага най-високата проходимост в класа (с възможност за газене до 600 мм), ако човек реши да опознае родината си, но извън асфалтирания път. Ако се придържа към стандартното обаче, той ще може да разчита на лукс и стил, които екипът на Джери Макгавърн е съчетал умело чрез линиите на модела отвън и изпълнението в интериора. Комбинация, която позволява Disco Sport да бъде паркиран пред всяка една гореща точка в града, гарантирайки, че ще е център на вниманието. Все пак носи всички линии на супер SUV лимузина Range Rover, а и технологичният арсенал, който предлага, въобще не е за пренебрегване. Няма да пренебрегна и най-голямата гордост: 7-те места в интериора, поместени в компактни форми, които дават възможност за данъчен кредит. Настанете се удобно и се въоръжете с търпение, защото Disco Sport е като iPhone 6: трябва да чакате, за да ви дойде редът.

 

Дани Бойл е велик, майстор на разказа, което му качество най-силно ме впечатли в „Беднякът милионер“ („Трейнспотинг“ е друга бира). От „Жиху“, едно от гетата в Мумбай, до стола в „Стани богат“ и 20-те млн. рупии – Джамал Малик (Бойл) не се спира пред нищо, за да постигне целта си. Дори заключената врата на тоалетната (меко казано) не e пречка за него, за да докосне най-голямата звезда в „Боливуд“. А разказът на Бойл донесе на него и лентата цели 8 оскара през 2008 г. Същата година, но през юни, Tata Motors, помещаваща се в Мумбай, стана пълноправен собственик на Jaguar Land Rover. С това започна излизането от дупката, в която компанията(ите) бе паднала, когато собственик бе FoMoCo. И докато Бойл жънеше награда след награда, автомобилните фенове си задаваха риторичния въпрос накъде върви светът, след като бившите колонии завземат Империята. През последните години обаче този риторичен въпрос си има отговор, а кошмарните сънища, които сънуваха част от поданиците на Нейно величество, отдавна избледняха като нежелан спомен за страховете, които изпитаха, когато стана ясно, че индийският концерн Tata купува Jaguar и Land Rover. Отговорът се крие в бездънния джоб на Ратан Тата и фактът, че неговата компания е четвъртата по големина за производство на камиони и втора по големине за производство на автобуси, което носи милиарди. Един от най-богатите хора в света си прави от време на време по някоя изцяло златна Tata Nano, но успехът му явно се крие в това, че оставя умните и можещи хора да му движат бизнеса. Без да им се меси. Дава им само достатъчно пари, за да развържат въображението си.

 

А ето го и резултатът. Land Rover (и Jaguar) изживява истински Ренесанс. Поредното потвърждение на това идва под формата на Land Rover Discovery Sport. Това е реалният заместник на Freelander, но е по-добър от него във всяко едно направление. Последният повече няма да фигурира в моделната палитра на компанията като име, докато първият е основоположник на изцяло ново моделно семейство в гамата. Неслучайно отпред и отзад той е увековечен с огромен надпис Discovery. Със сигурност моделите в семейството ще са два, но много вероятно е да станат три на по-късен етап. Сега в обектива е първообразът Disco Sport, който идва с гръм и трясък, за да застане срещу BMW X3 и Audi Q5.

СНЕГЪТ НА БАНСКО НЕ Е НИКАКВО ПРЕПЯТСТВИЕ ЗА DISCO SPORT

Отпред Discovery Sport очевидно набляга на изразните средства, познати ни от Range Rover Sport Evoque: тънка хромирана радиаторна решетка, която продължава логично в разперените като крила фарове. Тази дизайнерска линия е продължена с лед фаровете и въздохоотвора в бронята, под който изпъква защитната скара. Арките на колелата са разширени, а в калниците са отворени вентилационни отвори. Именно с профила е свързано най-откроимото визуално решение, а именно клиновидната линия на прозорците и силно наклонени и обърнати обратно задни (С и D ) колони на покрива, втората от които е изпълнена в черно и сякаш липсва.

 

В интериора липсва помпозност. И това, според мен, е една от най-силните му черти. Пре-пре-пре многото е запазена територия за Range Rover, докато тук дизайнерите са изпълнили един много изчистен интериор. Нова е вертикалната централна конзола, която е интуитивна и лесна за боравене. Върху нея са само контролерите за климатичната инсталация, 2-3 бутона още за режим ЕCO, изключване на ESP-то, както и четирите бутона за избор на един от режимите (макадам, чакъл, пясак или сняг) на Terrain Response системата. Най-отгоре й е поставен новият 8-инчов дисплей, който обаче е леко бавен като реакция при допир. За мен любопитното тук е фактът, че интериорът е толково добре изпълнен откъм ергономика, че с него Disco Sport застава редом до немските си конкуренти по този признак. На тунела между седалките е позициониран само кръглият Drive Selector, който отдавна вече се превърна в стандарт, замествайки традиционния скоростен лост. Воланът е удобен и лесен за боравене, а приборното табло разчита на класическите уреди, а не на дигитални.

Най-голямата новост (и гордост) в интериора са двете допълнителни места, които се поръчват като опция. Не знам кога някой е возил 7 човека в автомобила си, но лично аз никога не бих седнал на третия ред седалки на който и да е автомобил. У нас обаче тези две седалки в повече са огромен плюс, тъй като те дават възможност за данъчен кредит при покупка от фирма. А това, при цена да речем от 100 000 лв., означава –20 000 лв.! Когато те са сгънати (или въобще не са поръчани), обемът на багажника варира от 829 до 981 л (в зависимост от позицията на седалките), като може да достигне до 1689 л, ако се сгънат облегалките на втория ред седалки.

 

Гордостта на Disco Sport е станала възможна благодарение на новото многораменно задно окачване. Освен отваряне на допълнително пространство в багажника, то играе своята роля и за стабилността на автомобила на пътя. Извън него не съм излизал, тъй като снегът около и над Банско не позволи това. В офроуд способностите му обаче нямам съмнение. За мен далеч по-важно е как се държи той на асфалта, тъй като дори и най-запалените фенове прекарват по-голямата част от времето на пътя. Затова ще кажа, че Discovery Sport се представи изключително добре. Стабилността е наистина впечатляваща, още повече, че през целия тестови маршрут валеше дъжд и сняг, но нито за момент не усетих и грам неувереност в себе си и от автомобила. А не е да не съм се опитвал умишлено да видя докъде може да стигне... При това не мога да не изтъкна, че въпреки стабилността си (унасянето на по-високата каросерия се усеща съвсем тънко), той е доста комфортен като возия, нещо, което го различава от супер твърдите окачванияа на немските му конкуренти.

 

Може да доплатите за адаптивни амортисьори, ако искате да се чувствате още по-разглезени на борда. За още по-голяма стабилност може да доплатите за Torque Vectoring by Braking и Adaptive Dynamics with MagneRide. Може да си поръчате и новото за модела 4х4 задвижване, което е по-подходящо за по-спортно управление. То разчита на два съединителя отзад, които разпределят въртящия момент между двете колела. Тук интересното е, че те могат да се изключват от задвижващия тракт, когато условията позволяват движещи да са само предните колела. Традиционното 4х4 пък разчита на Haldex от пето поколение (последното), което е класиката в жанра. И което тествах аз. Усъвършенстваната 9-степенна (опция) трансмисия е специално проектирана, за да работи ефикасно на всякакви терени. Ниските предавки гарантират много по-голяма проходимост при офроуд условия в сравнение със стандартната 6-степенна трансмисия. Интересно е да се отбележи, че въпреки допълнителните 3 скорости размерът на предавателната кутия е само 6 мм по-голям в сравнение със стандартната 6-степенна кутия. Така разликата в теглото също е минимална – едва 7,5 кг. Компактните размери са станали възможни благодарение на различни технологични подобрения като нова хидравлична помпа, специално проектиран двоен съединител и иновативна „интелигентна“ система за превключване.

 

Именно с трансмисията обаче е свързана най-голямата ми забележка. И по-скоро бих казал с настройката на трансмисията, защото нея тествах с Evoque (където дебютира) и там тя бе брилянтна. Тук обаче, предполагам заради офроуд изискванията, трансмисията реагира по-бавно при ускорение, като при ниските предавки превключва по-грубо. Така се увеличава шумът в купето при потегляне, но иначе, когато трансмисията се развърти до горните предавки (а може да го направите и собственоръчно чрез перата на волана), купето е забележително тихо.

Първоначално LR Discovery Sport се предлага с два 4-цилиндрови турбодизела. Те са с обем 2,2 литра и мощност 150 к.с. (TD4) и 190 к.с. (SD4), който тествах аз. Бензиновият мотор 2,0 Si4 е с мощност 240 к.с. По-късно тази година дизелът ще бъде заменен от нов 2,0-литров агрегат, Евро 6. Но и този с неговите 190 „коня“ въобще не е за пренеблегване. При над 1900 кг (с екстрите) тегло, успях да постигна 8,2 л/100 км при едно умерено шофиране. При натежаване на есния крак този параметър скача над 9 и близо до 10 л/100 км.

 

Да опишеш един автомобил като „приятен“ често звучи като проклятие с бледа похвала. Но приятен е точно това, което е Discovery Sport, във възможно най-добрия смисъл на думата. Той е по-органичен, не толкова суров като предложенията на BMW и Audi, облечени в техните бизнес костюми. Приятно е да го караш бавно, приятно е да го караш бързо, и – поне според моите очи – изглежда отлично вътре и вън. А двете допълнителни седалки са голям бонус на нашия пазар. Оттук насетне изборът е ваш: спортен или бизнес костюм.

Технически характеристики:Land Rover Discovery Sport 2,2 SD4

Размери

Дължина, мм: 4599

Широчина, мм: 2173 (с огледала)

Височина, мм: 1724

Колесна база, мм: 2741

Маса, кг: 1863

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо с променлива геометрия

Работен обем, куб. см: 2179

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 420 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 188

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,9

Среден разход, л/100 км: 6,3

Nissan Pulsar 1,5 dCi: Звезда на хоризонта (тест-драйв)

Неутронната звезда е най-често звезда в края на своята еволюция. Заради въртенето си, наподобяващо това на морски фар, се наричат и пул...

Вредни емисии СО2, г/км: 157

Базова цена, лв. с ДДС: 70 850 (за 2,2 TD4, 150 к.с.)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 114 149

КОНКУРЕНТЪТ

BWM X3 xDrive 20d

Размери

Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не ...

Дължина, мм: 4657

Широчина, мм: 1881 (без огледала)

Височина, мм: 1678

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: 1805

Двигател

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Mondeo man* (тест-драйв)

След като миналата година за пръв път тествах новото Mоndeo по време на международния тест-драйв, провел се в Малага, сега, на родна те...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: n/a

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), F...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 136

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 80 000

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com