Легендарен модел бе продаден за близо 1 млн. лв.

1439
Легендарен модел бе продаден за близо 1 млн. лв.
Снимка: Audi

Адаптирана за движение по обществени пътища версия на рали-автомобила Audi Sport quattro бе продадена на търг от аукциона RM Sotheby's във Великобритания. Купувач, пожелал да остане анонимен, не се поколеба и плати 536 000 щатски долара (близо 1 млн. лв) за машината, която отдавна се е превърнала в легенда.

Този модел е създаден специално за участие в група В на световния рали-шампионат през първата половина на 80-те години на миналия век. От стандартното Audi Sport quattro автомобилът се отличава по по-късото си шаси. Още през първия си сезон в рали-шампионата – 1984 г., машината печели титлата както при пилотите, така и при марките. Това всъщност е и най-големият триумф на Audi в световните ралита.

За да бъде допуснат до участие в първенство подобен автомобил, компанията-производител е длъжна да направи поне 200 бройки, предназначени за движение по обществени пътища. В Audi изпълняват това, като 5 от колите са предназначени за пазара във Великобритания. Именно една от тях е тази, като по документи тя е произведена на 15 април 1986 г. Машината е запазила лявото си разположение на волана, но километражът и е в мили. През годините тя сменя няколко собственика, като в момента на последната проджба има пробег от 32 672 мили (52 580 км).

Автомобилът е подложен на пълна реставрация, като отговаря на 100% на заводската спецификация. Той разполага със система 4х4, като се задвижва от 5-цилиндров бензинов мотор с обем 2,1 литра. Благодарение на турбокомпресора ККК и система за директно впръскване на гориво Bosch мощността на машината е 306 к.с. В състезателните версии Audi Sport quattro развива 450 к.с., а модификацията, с която Мишел Мутон печели изкачването на Пайкс Пийк през 1985 г., има 500 к.с.

За намаляване на теглото автомобилът е направен от композитни материали, което му позволява да свали 180 кг. в сравнение с версията с удължено шаси. В салона са поставени седалки Recaro, а впечатление прави още съхраненият до наши дни касетофон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com