Mazda MX-5 SkyActiv-G 2.0: Избор със сърцето (тест-драйв)

14435
Снимки: Георги Павлов

Всички коли ще ви закарат от точка А до точка Б. Едни от тях ще го направят комфортно, други бързо, трети икономично, а четвърти дори ще могат да ви отведат високо в планината, за да се скриете от летните горещини. Днес повечето хора търсят разумната комбинация от тези няколко качества, затова и сегментът на компактните кросоувъри постоянно расте. Ако обаче искате кола, с която диво да препускате под открито небе и да се наслаждавате на шофирането във всеки един момент, без това да ви струва цяло състояние, изборът на огромния автомобилен пазар е само един – новата Mazda MX-5.

Четвъртото поколение на Mazda MX-5 е нещо повече от превозно средство. С нея сякаш си слагате розови очила и светът става по-пъстър, цветовете – по-ярки, а ароматите – по-наситени. Роудстърът е потресаващо красив и всеки би го харесал. Не случайно моделът държи рекорда на Гинес за най-продаван роудстър в света, като неотдавна производството му достигна 1 милион. За да разберете защо толкова много хора в целия свят обожават Mazda MX-5, ви трябва съвсем малко време. Тогава обаче има опасност толкова много да се влюбите в нея, че да я купите без много да се замисляте. И въобще няма да съжалявате, защото MX-5 се избира не с разума, а със сърцето. Малцина могат да се решат на покупка на кабриолет, а още по-малко биха избрали двуместен. Но тези, които искат да изпитват постоянно удоволствие от шофирането, смело избират Mazda MX-5.

На живо Mazda MX-5 изглежда още по-малка, отколкото на снимките. Ако я съпоставите с предметите около нея, ще видите, че наистина е така. С дължина по-малко от 4 метра и широчина 1,73 метра, компактният роудстър е с размерите на модел от В-сегмента. С височина от едва 1,23 метра, Mazda MX-5 е видимо по-ниска от останалите коли на пътя. За да се насладите на красотата на автомобила е необходимо леко да се отдалечите и ще видите, как външният вид на колата ви провокира, при това във всички перспективи. Чудесно е, че има приемственост с предходните три поколения. Откъдето и да я гледате, няма как да я объркате – това е Mazda MX-5. Роудстърът има вече над 25 световни отличия и престижни награди от международни медии и организации, сред които World Car of the Year и World Car Design of the Year. Повярвайте ми, тези титли не са случайни и подкупени.

ГАЛЕРИЯ MAZDA MX-5

Широките врати откриват достъп до компактния двуместен салон. Седалките са поставени неестествено ниско, така че за да седнете с лекота трябва или да имате добра физическа подготовка, или да тренирате гъвкаво прибиране на тялото, постигнато с няколко опита. При открит покрив трябва да внимаване да не се ударите в рамката на предното стъкло. Салонът на Mazda MX-5 е характерен за спортен автомобил, при който двете пътнически места са разделени от високия тунел на трансмисията. Панелът с измервателните уреди е семпъл, но информативен. В центъра на таблото е разположен 7-инчовият дисплей на мултимедийната система, а под него са кръглите регулатори на климатичната система. Управлението на менюто става с кръгъл джойстик на централния тунел. Вместо жабка има кутия за вещи между седалките. В облегалките са поставени допълнителни говорители на аудиосистемата BOSE.

Не търсете в MX-5 бутон за автоматизирано сваляне или вдигане на текстилния покрив, защото няма да намерите такъв. Роудстърът се открива и закрива ръчно, но това може да направи всеки човек при това само с една ръка, след като освободи дръжката на покрива. Хубавото е, че за отварянето или затварянето на практика са необходими не повече от 3 секунди, независимо дали колата се движи или е спряла. Така че ако завали изведнъж, няма да ви намокри. Багажникът на Mazda MX-5 е с вместимост 130 литра и е с висок товарен ръб. В него се побират два големи сака или два средни куфара, както и десетки торби от покупки. В интериора няма бутон за отваряне на багажника. Той се отворя от чипа на ключа или от малко бутонче, скрито прилежно под бронята над номера.

След като стартирате двигателя от бутона, започвате да чувствате прилива на ендорфин. Звукът на 2,0-литровия атмосферен двигател ме кара да настръхвам още при най-малкото натискане на газта. Да, дори и при леко докосване на педала за ускорение, моторът известява, че е в готовност. На хартия максималната мощност от 160 к.с. не предизвиква големи очаквания, но Mazda MX-5 е много лека и крие приятна изненада. Умерено стегнатият, но информативен педал на съединителя, прецизната ръчна скоростна кутия с къс ход на малкия лост, леко стегнатият волан и басовият рев отзад са в състояние да ме накарат да полетя от удоволствие. Лекият роудстър е с тегло едва 1000 кг, което е със 100 кг по-малко от предшественика, като в същото време разпределението на теглото по осите е точно 50:50. Благодарение на ниската позиция на седене и ниското разположение на двигателя, центърът на тежестта е понижен и Mazda MX-5 е много стабилна на пътя.

Роудстърът със задно предаване се изстрелва като хрътка, а аз имам време само да сменям предавките. Макар да няма турбокомпресор, двигателят прави впечатление с мощната си тяга. Колкото повече са оборотите, толкова повече ми харесва колко приятно върви Mazda MX-5 и доставя удоволствие чак до 7000 оборота. Само след няколко километра вече не искам да падам под 5000 оборота, а цялата тази идилия се допълва от тътена на изпускателната система при открит покрив. Роудстърът спира също толкова добре, колкото и ускорява. Но не очаквайте от Mazda MX-5 показатели на спортен модел. Моделът се ускорява от място до 100 км/ч за 7,3 секунди, но скоростта в нея се усеща по специален начин. Когато се движите с 90 км/ч, получавате усещането и удоволствието, че вече сте поне със 140 км/ч, затова няма да се наложи да превишавате скоростта. Освен това MX-5 не харчи никак много – в града разходът е не повече от 10 литра на 100 км, но на извънградско при лежерно каране пада наполовина. На магистралата с разрешената скорост от 140 км/ч роудстърът харчи около 7 литра на 100 км.

Ускорението и динамиката с Mazda MX-5 са много вълнуващи, но още по-забележително е усещането за продължение на сетивата на водача в автомобила. Японците го наричат Jimba Itai, което означава сливане на коня и ездача в едно цяло. Роудстърът следва завоите точно така, както водачът очаква, задавайки посоката от волана, а реакцията на педала на газта е моментална и предсказуема, без никакви илюзии и без симулации. Изненада ме и окачването на MX-5, което много адекватно отработва неравностите по българските пътища, въпреки малкия просвет от 135 мм и нископрофилните гуми с размер 205/45 R17. Разбира се, по-здравословно е да се избягват големите ями, но окачването на MX-5 поглъща еластично малките неравности и легналите полицаи.

Четвъртата генерация на Mazda MX-5 остава вярна на традицията, започната от своя легендарен предшественик през 1989 година и продължена от междинните две поколения. Японският роудстър е един вълнуващ автомобил, напълно готов за ежедневието, с който пътят към работа сутрин и към дома вечер ще се превърне в жадувано удоволствие. И вместо да изберете най-късия път, ще ви се иска постоянно да удължавате маршрута, за да се наслаждавате на неподправеното управление и полета под открито небе.

Технически характеристики

Mazda MX-5 SkyActiv-G 2.0 Revolution

Размери

Дължина, мм: 3915

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1230

Междуосие, мм: 2310

Собствено тегло, кг: 1000

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови

Работен обем, куб. см: 1998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 160 при 6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 4600

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 214

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,3

Среден разход, л/100 км: 6,9

Вредни емисии СО2, г/км: 161

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 54 980 лева

КОНКУРЕНТЪТ

Toyota GT86

Размери

Дължина, мм: 4240

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1285

Междуосие, мм: 2570

Собствено тегло, кг: 1215

Вместимост на резервоара, л: 50

Двигател

Тип: 4-цилиндров боксер

Работен обем, куб. см: 1998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 200 при 7000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 6400-6600

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 226

Mazda CX-3 2,0D 4х4: Пир за зрението (тест-драйв)

В днешния автомобилен свят, в който кросоувърите са царете и насищането на пазара в този сегмент е като солта във водата в Мъртво море,...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,6

Среден разход, л/100 км: 7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 180

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 64 550

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Георги Павлов, Mazda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com