Mazda връща в играта роторния двигател чрез RX-VISION

12957
Mazda връща в играта роторния двигател чрез RX-VISION

Mazda е компанията, чиито дизайн през последните 2-3 години ме пленява най-много. А този концепт изглежда умопомрачително. Трудно е да се повярва, че тези линии са дело на японски дизайнери, а не на италиански.

Днес стартира Автомобилен салон Токио 2015. И както може да се очаква, японските компании са тези, които имат тежката дума на родна земя. Ще видиме много изчанчени дизайнерски творения, но не и в този случай. Чрез RX-VISION Concept Mazda представя SKYACTIV-R роторния двигател, нещо, което се очаква от доста време.

Mazda Koeru е красив предвестник на сериен модел

Mazda има готиния навик да прави серийни модели, изглеждащи точно като концепциите, които ги предхождат. Затова с огромно нетърпение оч...

 

Но, моля ви, вижте този дизайн! Японските дизайнери трудно са ме впечатлявали с работата си (или по-точно казано – трудно в положителен смисъл на думата), но тези на Mazda разбиват този стереотип на пух и прах. Искрено се надявам, че описанието на тази концепция ще се сбъдне. А то гласи следното: „RX-VISION е визия за бъдещето, която Mazda се надява един ден да стане реалност“. Ще кажа дано, защото толкова красив профил поне аз не знам да съществува. На него могат да завидят и дизайнерите на Alfa Romeo.

 

Mazda са прекалено пестеливи относно всякакви данни за модела. „Концептът е спортен автомобил със задвижване на задните колела, разчитащ на стилния KODO дизайн“. А в този случай говорим за нещо много повече от „стилен“. Решението на фаровете е леко нетрадиционно, но дългият преден капак само подклажда допълнителен интерес към това, което се крие под него. Към момента се знае само, че там отново е монтиран роторен двигател. Очакваме подробности за него. Иначе профилът е този, който впечатлява най-много. Задницата пък е изключително красива и спортна едновременно, а в интериора властва минимализъм: приборно табло, волан, скоростен лос и лост на ръчната спирачка, плюс два педала. Това е. Но в спортните автомобили обикновено е достатъчно.

Червеното е на мода: Mazda с три премиери на салона

На Автомобилен салон София 2015 Mazda е подредил изцяло червена експозиция от автомобили, като за пръв път широката публика може да вид...

 

Британското издание Autocar се нагърбва с отговорността да даде някакви данни. Според тях дължината на купето е 4389 мм, широчината му е 1925 мм, а височината – 1160 мм. Междуосието е дълго 2700 мм. Това означава, че концепцията е 474 мм по-дълга, 195 мм по-широка и 75 мм по-ниска от роудстъра МХ-5.

Пак според британското издание, серийният модел би могъл да се появи през 2017 г. Той би могъл да разчита както на ръчна, така и на роботизирана трансмисия с двоен съединител. А мощността на серийното купе с роторен двигател? Autocar смята, че ще е в рамките на 300 к.с. Достатъчни, за изправи японския модел срещу Porsche Cayman.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com