Mazda6 4х4 Adventure: Курс към премиум сегмента (тест драйв)

63833
Снимки: Христо Петров

Не бих се и опитвал да скрия, че имам особен афинитет към Mazda. Ще си кажа от самото началото, че тази кола за мен е еталон в класа. А сега, след фейслифта, при който екстериора е само леко пипнат, но интериорът е силно променен, Mazda6 плува сигурно към премиум сегмента. И това не са само амбиции, каквито например прокламира Peugeot от известно време, а реални ходове и качества, които превръщат този автомобил в истински еталон. Добявам и факта, че за пръв път моделът, в неговата комби версия, се предлага със задвижване на четирите колела, за да стане картинката още по-ясна.

 

В началото на 2012 г. се състоя международният тест драйв на Mazda6 в Лисабон. Тогава сравнението, което ми дойде на ум бе с маневрените каравели, които преди векове са били в основата на епохата на великите открития. Днес, четири години след трагедията в Япония, Mazda сякаш е яхнала огромното Цунами и разпростира своя KODO отпечатък все по-масирано на автомобилния пазар. Да, обновената шестица не предлага някакви радикални новости, но такива не се и налагат. За сметка на това моделът идва с цели 234 промени, които са го направили истиско събитие, както за окото, така и за сетивата, когато седнеш зад волана. А Mazda, почти по едно и също време, извади обновената СХ-5, новата СХ-3, 2 и MX-5... Нямам търпение да пробвам всичките, но сега на дневен ред е Adventure.

 

Единственият проблем, условно казано, който имаше Mazda6, бе свързан с непасващия си екстериор и интериор. Отвън, поне според мен, „шестицата“ (било то седан или комби) изглежда завладяващо, докато интериорът й не бе адекватен като дизайн на този вълнуващ външен облик. Казано по друг начин, на интериора му липсваше онзи „уаууу“ ефект, който предизвиква екстериора. Всичко си беше на точното място и бе достатъчно качествено, но някак недоизкусурено спрямо съвременните постулати на дизайнерската посока, която следва Mazda. Просто този модел изискваше още по-модерен и привлекателен интериор.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВАТА MAZDA6 4х4 ADVENTURE В ДЕТАЙЛИ

За това са били наясно и в Mazda, което става ясно и от готовия продукт. Дизайнерите и инженерите са нанесли нужните корекции (234 на брой, както вече споменах), с които „шестицата“ на практика влиза в премиум сегмента, а едновременно с това дистанцираха модела от СХ-5, за да не си отнемат двата модела от попътния вятър.

 

Отвън промените са само козметични, но те са направили облика на комбито (а и на седана) още по-агресивен. Отпред е пипнато много леко, като нови са мултисегментните LED фарове, които, заедно с по-острите линии в бронята и заобиколената от хромирана лайсна радиаторна решетка, придават визия, която ярко се откроява в градския трафик. Отзад нов е само LED светлинният подпис на комбинираните светлини, но той придава по-остро излъчване на задницата на автомобила. Моделът идва с нови 19-цолови джанти, два нови цвята и антена, която отдавна се е превърнала в запазена марка за моделите на BMW. Общо взето това са промените по екстериора, но повече не бе и необходимо. След три години моделът е все така ярко открояващ се на пътя, а профилът на комбите за мен е най-атрактивният в този клас.

 

Най-големите промени са в интериора. Очаквано. Кокпитът е с напълно нов дизайн, като сега е по-комфортен и далеч по-софистициран. Приборното табло е с малко по-големи размери, много четливо и без излишни детайли. Централната конзола е по-широка, а над нея е залепен централният дисплей. Подобно нещо се прави и от Mercedes, но разликата се крие в това, че при Merc сякаш дисплеят е бил забравен и в последния момент е лепнат с „Капчица“, докато при Mazda е било измислено и това усещане липсва, защото не стърчи толкова много над арматурното табло. Всичко друго като конфигурация е останало непроменено, но това не важи за качеството на изработка и ергономията. Напротив, особено внимание е било отделено на намаляването на луфтовете, за да няма скърцане, а чрез използването на нови материали и изолация е постигнато 25% намаление на шума в купето. Който факт е истиски осезаем, особено когато караш по гадната настилка на „Тракия“ с по-висока скорост. Новост в интериора е изчезването на типичната ръчна спирачка, заменена вече с електрическа, както и въвеждането на Active Driving Display (или Head-up дисплей), който освобождава „капитан“ от задължението да следи приборното табло.

И макар комплиментите да са в изобилие, не мога да подмипа с лека ръка Ахилесовата пета на „шестицата“. Същата беше при предходното поколение, същата е и тук: пространството за краката на задния ред седалки. Не мога да си обясня как автомобил с тези външни габарити може да е толкова тесен отзад! Не само това, но и багажникът с обем 522 литра също не отговаря на очакванията, които вдъхват външните размери. За да унагледя този размер, ще дам следния пример: детско колело с размер на джантите 20 цола влиза в багажника, но само със свалени облегалки на задните седалки (което го правя и с моя хечбек i30). Това мен не ме удовлетворява, защото от това комби очаквах много по-голям простор отзад и в багажника.

 

Фейслифтираното комби на Mazda6 е точно като каравела: на вид е голяма и очакваш да е неманеврена, но в действителност е точно обратното – повратлива и динамична. Това се дължи на SKYACTIV технологията и на доказалия се вече дизел с обем 2191 куб. см, подпомаган от две турбини. Той се предлага във версии със 150 и 175 к.с., като именно втората бе монтирана в тестовата Mazda6 4x4 Adventure. Агрегатът с екстремно ниска за дизел степен на сгъстяване (14:1) успява да изпълни нормата за вредни емисии Еurо 6 без система за впръскване на урея. Благодарение на каскадното свръхпълнене и впечатляващите 420 Нм моторът ускорява мощно тежащото 1485 кг комби. Въртящият момент на разположение при 2000 об/мин., макар че би трябвало да е при теб от поне 1750 об/мин.

 

Голямата новост в този модел е монтирането на познатата от CX-5 система Pro-active AWD. Чрез 27 сензора системата анализира 14 параметъра, за да разпредели въртящия момент (от 100:0 до 50:50) така, че автомобилът да разполага с оптималното сцепление във всяка секунда. Имах удоволствието да тествам тези му способности в много дъждовен ден, като умишлено си избрах Подбалканската линия на път за Казанлък. Макар да очаквах стабилно управление, не мога да не кажа, че останах силно учуден колко презицно се държи това дълго комби в завоите. Воланът е директен и предлага необходимата обратна връзка, а характерното за комбината подскачане и усукване на задницата тук почти липсва. И това става при много хлъзгава настилка... Повтарям го, защото в такива условия „шестицата“ комби може да скрие шапката на доста по-мощни автомобили. За постигането на истински спортно темпо на моменти й пречи 6-степенната автоматична трансмисия. По принцип тя превключва комфортно и съвсем не е тромава, но просто на пазара вече има и по-бързи от нея. За щастие обаче поне говорим за автоматик, а не за CVT, което се използва от повечето японски марки. Комбито не е спринтьор със своите 9,1 секунди до 100 км/ч, но не искам и очаквам такова нещо от него. Много по-важно за мен е, че средният разход по време на теста е около 8,0 л/100 км, което си е приличен резултат на фона на завоите и факта, че хич не съм го жалил.

 

Освежената японска каравела изплува много по-усъвременена, като сега е много по-готова да кръстосва дълбоките води в сегмент D. Това е възможно благодарение на нейната атрактивност и елегантност, технологичен арсенал и възможност за дълбоко газене (под формата на 4х4), както и качеството на изработка, което е забележително. А що касае срещата с „неприятелския флот“ в D, че дори и Е сегмента, вече няма нужда от някакви дефанзивни маневри. Mazda е поела уверен курс към премиум производителите. Това идва и с премиум цена от 72 000 лв. за най-богатото оборудване на комбито с 4х4. Ще кажете, че е с 3000 лв. по-скъпо от идентичен Passat Variant, който е и с 15 к.с. по-мощен, но аз ще контрирам с факта, че Mazda6 4x4 Adventure идва с хомологация N1. Това означава възможност за данъчен кредит, т.е. при покупка от фирма стойността на най-наточената Mazda6 ще стъпи на 58 000 лв. Проблемът с вътрешното пространство обаче остава. Багажникът на Passat комби е 650 литра срещу 522.

Mazda6 Adventure AWD 2,2 CD

Размери

Дължина, мм: 4805

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1480

Колесна база, мм: 2750

Маса, кг: 1842

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 2191

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 175 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 420 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 209

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,1

Среден разход, л/100 км: 5,4

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

Вредни емисии СО2, г/км: 143

Базова цена, лв. с ДДС: 61 980 (за 2,2 CD, 150 к.с.)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 72 980

КОНКУРЕНТЪТ

VW Passat Variant 2,0 TDI 4Motin

Размери

Nissаn Juke NISMO RS: Достъпни спортни страсти (тест-драйв)

Един от най-интересните ходове на маркетинговите специалисти на Nissan става факт през 1997 г., когато те стартират мащабната кампания ...

Дължина, мм: 4882

Широчина, мм: 1832

Височина, мм: 1471

Колесна база, мм: 2791

Маса, кг: 1674

Двигател

KIA Sorento 2,2D: Различен акцент (тест-драйв)

Новият 7-местен SUV на KIA излиза на пътя с много агресивна визия отпред, но това е само детайл от общата картина. Най-важното е, че фл...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 228

BMW X6 M50d: Турбо кеф (тест-драйв)

Бих могъл да се направя на интересен и да последвам хората, от които съм се учил в продължение на доста години като зам. главен редакто...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,7

Среден разход, л/100 км: 5,1

Вредни емисии СО2, г/км: 135

Цена на модела, лв. с ДДС: 68 895 (за ниво на оборудване Highline и 6 DSG трансмисия)

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com