X
 
 

Нов тип спирачен диск предлага университетът в Щутгарт

5048 0
Нов тип спирачен диск предлага университетът в Щутгарт
Снимка: Getty Images/Guliver
Концепция за нов тип спирачен диск на университета в Щутгарт скоро може да влезе в производство. Тези спирачки имат три предимства, според Института за технология на производство на керамични компоненти (IFKB),

Предимствата са, че са особено леки, показват по-добро спирачно поведение и са по-екологични, следователно могат да са особено привлекателни за електрическите превозни средства. Понастоящем употребата им в серийните автомобили се тества с немски автомобилен производител, пише Auto-press.

Домът на Mercedes и Porsche блокира забраната на дизела

Правителството на провинция Баден-Вюртемберг, където е домът на германските производители Mercedes-Benz и Porsche, обжа.ва в съда решен...

Особеността на новите спирачни дискове е в керамичното им покритие. "Повече от 50 процента от частиците, отделяни от превозните средства, идват не от изпускателната система, а от износването на гумите и спирачките", обяснява ръководителят на проекта Септимиу Попа. Това износване на спирачките може да бъде намалено от специалното керамично покритие.

В същото време изследователите успяха да оптимизират работата на спирачките. По-конкретно, това означава че при спиране, благодарение на термично разпръснатото керамично покритие, няма промяна в качеството на спиране в зависимост от температурата. Леките спирачни дискове също са много интересни за бъдещи хибридни и чисто електрически превозни средства.

Поради възстановяването /рекуперацията/ на спирачната енергия при тях механичната им спирачка се използва по-рядко. Конвенционалните спирачни дискове имат склонност към изразени корозионни ефекти, което може да доведе до критично за безопасността увреждане на спирачната функция.

Този проблем е напълно решен от устойчивата на корозия керамична повърхност. Лекият конструктивен аспект също е много важен както за състезания, така и при нормалните автомобили.

Actualno.com

Етикети: