Новите коли в Европа рязко поскъпнаха

3355
Новите коли в Европа рязко поскъпнаха
Снимка: CarGurus

Покупката на нова кола днес е по-трудно от всякога. В допълнение към проблемите с наличността, причинени от проблеми във веригата за доставки и недостиг на полупроводници, хората, които искат да купят нова кола, са изправени пред значително увеличение на цените. Въпросът не е само какъв автомобили да изберете и колко време да чакате за него. Става въпрос и за това колко повече трябва да платите за същата кола, която можехте да си позволите преди няколко години.

Ситуацията е доста сложна, особено в Европа и САЩ. Изследване, проведено от компанията за анализи JATO Dynamics, показва, че средната цена (с изключение на всякакъв вид отстъпки, промоции или обществени стимули) за превозни средства с бензинов двигател в САЩ се е увеличила с 14% между 2015 г. и 2022 г. Според консултантската фирма, цената е нараснала от 39 143 долара през 2015 г. до 44 641 тази година. Това са повече от 5000 долара само за седем години.

Сериозен ръст в цените на употребяваните автомобили у нас

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50 процента спрямо цен...

Ръстът е още по-ясно изразен в Европа. През 2015 г. нов бензинов автомобил е струвал средно 35 500 евро. Тази година средната продажна цена на наличните автомобили вече е 44 101 евро (през юни). Увеличението е от над 8000 евро, което отразява концентрацията на производителите на автомобили в по-високите сегменти. В страни като Норвегия, например, промяната е особено забележима - цените се повишиха от 42 199 евро на 68 677 евро (+63%), като това се дължи на законодателство, което ясно цели да предотврати продажбата на автомобили, вредни за климата.

На други пазари, като Великобритания, девалвацията на британския паунд ускори увеличението на цените от 32 247 лири през 2015 г. до 46 230 до края на юни 2022 г. За разлика от това, китайският пазар е нараснал незначително - само с 5%, през последните години. Това се дължи главно поради факта, че предлагането се е разширило към по-ниските сегменти.

Електрическите превозни средства обаче все още не са алтернатива. Докато покупката на бензинови автомобили е много по-трудна за голяма част от населението днес, ситуацията не е по-добра при електрическите автомобили. С изключение на Норвегия и в някои случаи Китай, останалата част от света все още не може да си позволи повечето модели, захранвани с батерии, налични на пазара днес.

Без стимулите, предлагани от някои правителства, ситуацията с нарастващото търсене на тези автомобили би била съвсем различна. Като цяло, клиент трябва да плати до 55 821 евро за нова електрическа кола в Европа, 63 864 евро в САЩ и 31 829 евро в Китай. Като оставим настрана голямата разлика между последната страна и Запада, реалността за потребителите е, че електрическите автомобили все още не са сериозна рентабилна алтернатива на растящите цени на бензиновите превозни средства.

Чакането за нов автомобил може да продължи до 4 години

Недостигът на електронни компоненти и пандемия от Ковид-19 създадоха доста проблеми на автомобилните производители през последната годи...

Марките, продавани в Европа и САЩ, са позиционирали своите електрически превозни средства като премиум превозни средства, фокусирайки се върху по-високите сегменти. Повечето от предложенията на тези пазари са луксозни седани и офроуд превозни средства, въпреки че тази тенденция започва да се променя с въвеждането на по-евтини превозни средства като малки офроуд модели, градски автомобили и хечбеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com