Новото BMW 5-Series вече не е тайна

9187
Новото BMW 5-Series вече не е тайна

Компанията BMW официално представи новото поколение на бизнес-седана си 5-Series. Моделът във вариант G30 ще излезе всички пазари на 11 февруари 2017 г., като на външен вид не предлага нещо революционно в дизайна си. Същевременно обаче се отличава значително от своя предшественик по редица параметри. Основният от тях е, че G30 е вторият модел в гамата на баварците, построен на модулната платформа CLAR, която дебютира при 7-Series.

За разлика от флагмана на BMW, при който бе използван карбон в конструкцията, при 5-Series се залага на алуминий и високоякокостна стомана. Това се е оказало напълно достатъчно, за да може теглото на автомобила да бъде намалено с около 100 кг.

Габаритите на седана са дължина от 4935 мм, широчина – 1868 мм, височина – 1466 мм и разстояние между двете оси от 2975 мм. Спрямо предшественика предшественика си новият модел е с 36 мм по-дълъг, с 2 мм по-висок и с 6 мм по-широк. Междуосието е увеличено с 8 мм. Обемът на багажника е увеличен с 10 литра, а коефициентът на челно съпротивление е намален от 0,26 на 0,22, което е рекорд за този сегмент.

Голяма част от техническите решения също са взаимствани от 7-Series, като трябва да се уточни, че в случая става дума за бизнес-модел, а не за лимузина. Срещу доплащане собственикът на новата "петица" получава адаптивни амортисьори и активни стабилизатори с електромеханично задвижване. 

Седанът е оборудван с мултимедиен комплекс, който може да бъде управляван с помощта на жестове или с гласови команди. Налице е и нов проекционен дисплей, който е със 70% по-голям от предишния. На разположение на водача има още още безкабелно зарядно за смартфон, климатична система с йонизация и ароматизация на въздуха, аудиосистема Bowers&Wilkins с 1400 вата, седалки с функция за масаж, активен круиз-контрол, работещ при скорост от 120 км. с възможност за „разчитане” на знаците.

Новата "петица" разполага и с система за автоматично престрояване от една лента в друга. Автомобилът също така ще може да паркира без участието на шофьора, който ще има възможност да следи маневрата на дисплея на своя смартфон. Моделът също така е оборудван със система, с която да обменя информация с други автомобили, както и с въможност да получаване на електронна поща и на SMS-и на смартфона на водача.

При излизането си на пазара "петицата" ще бъде представена с 4 двигателя. Това са 2,0-литров бензинов с 4 цилиндъра, развиващ 252 к.с. (версия 530i), 3,0-литров бензинов с 6 цилиндъра, развиващ 340 к.с. (540i), 2,0-литров дизел с 4 цилиндъра и 190 к.с. (520d) и 3,0-литров дизел с 6 цилиндъра и 265 к.с. (530d). През март ще се появи и хибридна модификация, както и „напомпана” версия – M550i, с 8-цилиндров мотор с 462 к.с. Както обикновено, и сега основен конкурент си остава Mercedes-E-Class.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com