Opel Astra Sports Tourer: Комби с неподозирани таланти (тест-драйв)

29737
Снимки:

Германският производител Opel може да се похвали с повече от половин вековна история при комби-моделите. За този период са продадени над 24 млн. от общо 10 поколения на Kadet и Astra, което си е едно сериозно постижение. Всяка една от генерациите бе с различен дизайн, за да може ярко да се отличават една от друга. Тази тенденция се променя едва при най-новата Astra Sports Tourer, която имахме възможност да тестваме.

Да създадеш впечатляващо комби е по-трудно, защото обикновено то идва след стандартния модел. И дизайнерът е силно ограничен, тъй като то трябва носи чертите на оригинала. В случая с ясно се подчертава както приемствеността с предишната генерация на Astra, така и сходството с хечбека, който вдигна високо летвата, след като бе избран за "Автомобил на годината" в Европа. Същевременно са добавени и някои нови елементи, които целят да предадат повече емоция на машината.

Всичко това води до една смесица между атрактивен, но изчистен външен вид и функционалност, която на свой ред е много важна при избор на подобен автомобил. На този стил се залага и в интериора на комбито, който изцяло е подчинен на удобството на водача и возещите се пасажери. Контролните уреди са разположени точно там, където очакваш да ги видиш и достигането до тях е лесно и удобно. Прави впечатление и по-високото качество на материалите, което е характерно за модели от по-висок клас.

Това се отнася и за седалките, с които в Opel се гордеят и които са разработвани в продължение на 5 години. При Astra те се предлагат със сертификат от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Инициатива за подобряване на ортопедичното здраве на гърба). При топ-версията на модела те разполагат с цели 18 вида настройки, като са оборудвани с отопление, електрическо управление, вентилация и дори масаж. Освен това предлагат и възможност за регулирани на страничните опори, което е налице при по-луксозни автомобили.

Именно от тях е заета и системата за отваряне на багажника, която се задейства с движение на крака под задната броня. Особено полезна екстра при пазаруване, когато ръцете ви са заети и няма как да бръкнете в джоба си и да извадите ключовете си. Багажникът може да бъде отворен и със специален бутон, разположен в салона.

В Opel са наясно, че най-новите технологии стават все по-определящи при избора на превозно средство и смело тръгват в тази посокота. Opel Astra Sports Tourer е получил ново поколение на инфо-развлекателна система IntelliLink, която работи с Apple CarPlay и Android Auto, а също така и система за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar. Налице са още отопление на задните седалки, система за закрепване на товари в багажника, мултимедийни монитори на задните седалки и други.

Освен за удобство в компанията са помислили и върху увеличаване на безопасността на возещите си. Комбито е с около 90 кг. по-леко от предшественика си, но същевременно предлага по-здрава конструкция, както и повече пространство в салона и багажника. Като цяло размерите на автомобила са идентични с тези на предишната генерация - дължина 4702 мм, широчина 1871 мм и височина 1510 мм. В същото време обаче багажникът е с 80 литра по-голям, като при свалени седалки обемът му достига 1640 мм.

Напълно нова е гамата двигатели. Потегляме от София с автомобил, оборудван с 1,6-литров бензинов битурбомотор с мощност 200 к.с. и 280 Нм въртящ момент, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Още в началото на пътуването ни прави впечатление, че тягата на мотора сякаш е недостатъчна при по-ниски обороти, но пък при високите реагира далеч по-добре. Разходът при агрегата след преход от около 200 км/ предимно извънградско шофиране е 7 л/100 км. Като цяло обаче бензинът и при този модел отстъпва на дизела, който е далеч по-подходящ за хората, които пътуват много.

Затова и следващата част от пътуването ни дава представа и какво можем да очакваме от новия 1,6-литров BiTurbo CDTI дизелов мотор със 160 к.с. и 350 Нм., с който в Opel се гордеят. За комби този агрегат е напълно достатъчен, като дори при скорост от над 150 км/ч не среща никакви проблеми. Двигателят работи тихо и плавно, а важна подробност е, че целият въртящ момент е на разположение на водача при скорост още през 1500 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч е прилично - малко над 8 секунди. Моторът прави впечатление и с добрата си еластичност, когато се наложи да изпреварите, но най-важното му предимство е ниският разход на гориво - 5,7 л/100 км.

Подобренията в конструкцията определено правят автомобила по-стабилен особено по многото завои, през които минаваме. Това се дължи и на значително усъвършенствано шаси. Изцяло е нова е кормилната система и това прави управлението по-лесно. Като минус за новата Astra можем да отчетем отсъствието на адаптивно окачване, което бе налице при предишната генерация, но пък то е компенсирано с намалено тегло на автомобила и подобрено кормилно управление.

Към неподозираните таланти на Astra трябва да добавим редицата технологии за безопасност и електронни асистенти, които се предлагат за модела. Сред тях са система за поддържане на лентата на движение, при която автомобилът може сам да се върне в платното. Освен това налица са индикатор за дистанцията до движещия се отпред автомобил, предупреждение за опасност от сблъсък с движещото се отпред превозно средство, функция за автоматично спиране, система за разпознаване на пътните знаци и други.

Новост за модела са и незаслепяващите матрични LED-светлини IntelliLux LED. Те дебютираха при хечбека Astra, а сега са достъпни и при Astra Sports Tourer. Технологията се състои от 16 светодиодни сегмента - по 8 във всеки фар. Всеки един от тях свети индивидуално, като "откриват" идващите насреща превозни средства и ги оставят в сянка. По този начин автомобил винаги се придвижва на държи, но не заслепява шофьора отсреща.

Като цяло комбито на Opel Astra предлага доста повече от това, което очакваш, най-вече като пространство, комфорт при пътуване, модерни системи за сигурност и високи технологии. А в този клас това е от решаващо значение, защото подобен автомобил е насочен към семействата. Така че Astra Sports Tourer би трябвало успешно да се наложи на пазара. Още повече, че традициите са на негова страна.

Технически характеристики:
Opel Astra Sports Tourer 1,6 BiTurbo CDTI

Размери


Дължина, мм: 4702
|
Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1510

Разстояние между двете оси, мм: 2662

Astra Sports Tourer: 10 поколения и 24 млн. по-късно

Над 24 милиона продадени автомобила Opel Kadett и Opel Astra – впечатляващо число и изключително постижение за марката Opel. Подр...

Собствено тегло, кг: 1273-1435

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1598 куб. см.

Максимална мощност, к.с при об/мин: 160 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1500

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,6

Среден разход, л/100 км: 4,2

Вредни емисии СО2, г/км: 107

Базова цена на тествания модел: 43 420 лв.

Автор: Петър Захариев

Снимки: Владимир Мачоков, Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com