Opel отбелязва 20-годишен юбилей на специалните си седалки

2129
Opel отбелязва 20-годишен юбилей на специалните си седалки
Снимка: Opel

Германският производител Opel отбелязва 20-ата годишнина от въвеждането на сертифицираните от AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V. – независима германска асоциация, насърчаваща изследванията, свързани с превенцията на болки в гърба) седалки.

Последното им поколение се предлага в новия Grandland GSe, Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe, но началото е поставено точно преди две десетилетия с модел Opel Signum, който е първия автомобил, предлагащ AGR седалки в сегмента на средния размер.

Opel възражда GSe като нов бранд

Германският производител Opel обяви възраждането на обозначението GSe и показа първите два модела, която ще го получат. Това са новите ...

От компанията са категорични, че сдалките са основната връзка между водача и автомобила. Те са от решаващо значение за комфортно и спокойно пътуване. Ето защо Opel отдава голямо значение на осигуряването на оптимален комфорт и подкрепа за гръбначния стълб, особено при по-дълги пътувания.

„Ергономичността в автомобила е нещо повече от фактор за добро усещане. Ергономичността включва и безопасност. Удобната за гърба седалка предотвратява умората по време на пътуване и в случай на злополука предпазва, ако е качествена и успее да го задържи на място. Само тогава предпазните колани и въздушните възглавници могат да осигурят пълна защита“, категорични са от компанията.

Ергономичните седалки на Opel дебютират през 2003 г. при модела Signum, като поставят нов стандарт в автомобилната индустрия. След това те навлизат широко и в останалите от гамата автомобили Opel. Благодарение на многобройните функции за регулиране, ергономичните седалки с AGR сертификат могат да бъдат оптимално персонализирани за всеки водач, така че той или тя да се чувстват удобно и да не усещат дискомфорт дори след часове шофиране.

Няколко години по-късно следва нова премиера. През 2010 г. ванът Opel Meriva е първото превозно средство, което получи одобрение на AGR. Ергономичната система на Meriva включва AGR седалки, вратите FlexDoors, които се отварят в противоположни посоки, променливата концепция за задни седалки FlexSpace и багажника за велосипеди FlexFix.

Сега Opel предлага разнообразие от AGR седалки с избор на комфортни или по-спортно ориентирани контури в модели Astra, Crossland и Grandland. За да позволят на водача и пътника отпред да заемат удобна и ненатоварваща гърба позиция при всяко пътуване, седалките AGR предлагат 10 настройки за водача и шест за навигатора.

Облицовани с черна алкантара, предните седалки в Grandland GSe, Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe се отличават с качеството на изработка и предлаганото от тях удобство на седене. Уникалната конструкция на седалките в моделите Astra GSe включва напълно интегрирани облегалки за глава.

Opel обяви раздялата си с Insignia

Германската компания Opel официално обяви, че производството на флагмана на марката – Insignia, ще приключи до края на годината. ...

Друг привличащ вниманието детайл е отличителната сива ивица върху облегалката. Също така уникален детайл за GSe серията е шарката с шевове в основата на облегалката и върху възглавницата на седалката

Комфортът на шофьорските седалки AGR може да бъде допълнително подобрен – в зависимост от варианта на модела се предлага и вентилация, както и функция за запаметяване на настройките спрямо зададен профил на водача на автомобила. Удобство, за да не нагласяте седалката си всеки път, когато се качвате в него.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com