Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парче фолио може да спаси колата от кражба

19 февруари 2024, 14:57 часа • 14874 прочитания

Кражбите на автомобили растат, като дори най-съвременните системи за безопасност не гарантират сигурна защита за собствениците. Кухненско фолио, използвано за увиване на храни, обаче може да свърши работа, категорични за експерти по сигурност.

Полицията със съвети към шофьорите: Не правете това, ако не искате да ви откраднат колата

Повечето по-нови автомобили в наши дни са оборудвани със „смарт“ (умни) ключове. Те са лесни за използване, тъй като позволяват отваряне и затваряне на врати от разстояние. Това решение обаче има недостатъци. Безконтактният ключ предава криптирани данни по радиоканал, който може да бъде прихванат. И крадците често се възползват от това, за да отворят колата.

Снимка: NJCar

Въпросът е, че интелигентният ключ непрекъснато излъчва радиосигнал, дори когато просто лежи в джоба на собственика у дома. Това е основната му уязвимост, защото престъпниците могат да използват специални устройства, за да прихванат сигнала от ключа.

Още: Porsche Taycan беше обезбразено заради кражба на фарове

Крадците обикновено работят по двойки. Единият сканира информацията от ключа със специално устройство и предава този сигнал на приемника, който се намира от друг член на бандата, стоящ до колата. Така и без самия ключ крадците могат да отворят вратите на автомобила, но имобилайзерът няма да сработи, защото разпознава този сигнал като истински.

Снимка: NJCar

Този метод на кражба е все по-популярен в Европа през последните месеци, като се използва и у нас.Тук обаче има някои особености. В жилищните райони има много високи сгради, така че крадците могат да уловят сигнал само от тези интелигентни ключове, които се намират в коридора на жилището, например. Те трябва само да влязат във входа и да преминат през етажите със специално устройство.

Ето защо трябва увиете дръжката на вратата си с алуминиево фолио (ВИДЕО)

За да попречат на някой да прихване сигнала от интелигентен ключ, някои шофьори използват прост метод. Те увиват ключа в обикновено кухненско фолио. Тъй като фолиото блокира радиосигналите, което е достатъчно, за да попречи на престъпниците да ги прихванат. По този начин защитата на автомобила се увеличава, но тя работи в случаите, когато автомобилът е навън, а ключът му е в жилището на собственика.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес