Помагат ли добавките в маслото за по-лесно палене през зимата

4716
Помагат ли добавките в маслото за по-лесно палене през зимата
Снимка: Facebook

Факт е, че част от автомобилите, особено тези на по-голяма възраст, имат проблеми със стартиране на двигателя през зимата. Причините могат да бъдат най-различни, което означава и различни начини за решаване на проблема. Някои шофьорът са на мнение, че добавките в маслото улесняват запалването на мотора в студеното време, но дали наистина е така.

Първо, трябва да се знае, че всъщност именно заради маслото стартирането на двигателя през зимата става по-трудно. Причината е проста – при охлаждане всяка течност се сгъстява. Минералното масло, например, при температури под -10° C е подобно по консистенция на тежката сметана. За изпомпване на такова вещество през маслените канали и завъртане на коляновия вал на силовия агрегат са необходими усилия, на които не всеки стартер и акумулатор са способни.

Полезни ли са добавките в маслото и горивото?

Магазините за автомобилни резервни части непрекъснато хвалят различни добавки за маслото и горивото, които би трябвало да подобрят рабо...

За да решат проблема, производителите измислиха синтетични моторни масла, които се сгъстяват по-малко на студа. Но ако всичко беше толкова просто, хората щяха да преминат към такива смазочни материали още преди няколко десетилетия и да забравят за трудностите със стартирането на двигателя през зимата. Това обаче явно не се е случило, значи трябва да се търсят други причини.

Сред синтетичните моторни масла все още има такива, които са предназначени да работят при ниски температури навън, както и такива, които се препоръчват за употреба в райони с топъл климат. Това би трябвало да означава, че преди настъпването на зимата, вместо обикновено масло, е достатъчно да напълните двигателя със смазка с характеристики, да речем, 0W-20. Ако колата изминава 10 000 – 15 000 км през този сезон, тоест началото на пролетта ще съвпадне със следващата смяна на маслото, този подход е напълно оправдан.

В преобладаващото мнозинство от случаите типичен градски лек автомобил ще измине за описания период от време около 5000-7000 км (в най-добрия случай), което не е достатъчно за нова смяна, така че няма смисъл от такава. Затова и някои шофьори предприемат нещо различно - добавят специални добавки към моторното масло преди началото на зимата. Те се продават както в магазини, така и на бензиностанции.

Основните „активни вещества“ в тях принадлежат към класовете безпепелни дисперсанти (предотвратяват образуването на нискотемпературни отлагания) и депресанти, които понижават точката на изстиване на маслата. Имайте предвид, че този метод не трябва да се използва, ако средните зимни температури не падат под -10 ° C. Но ако живеете в район, където подобни температури са напълно нормални, а колата ви не е нова и прекарва нощите навън, тогава „зимните добавки“ ще свършат работа.

Чехия е против след 2035 година в Европа да не се произвеждат бензинови и дизелови коли

Чехия ще изиска големи промени в плана на Европейския съюз за спасяване на планетата - т.нар. зелена сделка. Министър-председателят на ...

Във всички случаи обаче, преди да ги налеете в силовия агрегат препоръчително да се консултирате със специалист по ремонти на двигатели. Защото, никога не се знае как моторът на вашата кола ще реагира на нестандартната „химия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com