Porsche 911 Turbo стана по-мощен и по-бърз

11019
Porsche 911 Turbo стана по-мощен и по-бърз

Компанията Porsche представи фейслифта на 911 Turbo и 911 Turbo S, които са по-мощни и по-бързи. Публичната премиера на моделите ще се състои на автомобилния салон в Детройт през януари.

Porsche 911 Turbo и 911 Turbo S разчитат на доработен 3,8-литров битурбо „шестак“, генериращ съответно 540 и 580 к.с. Това е с по 20 к.с. повече от досегашната мощност на мотора.

Porsche тества юбилейния 911 R

Компания Porsche започна полеви тестове на специална модификация на спортния 911, с която трябва да се отбележи 50-годишния юбилей (196...

Увеличението на мощността е станала възможна благодарение на модернизация на всмукателния колектор, нови инжектори, както и на оптимизиране на топлообмена. Освен това, версията S e оборудвана с различна турбина. В допълнение на това, двете версии са се сдобили с нова функция за „динамично пълнене“. При рязко вдигане на крака от педала на газта, електрониката остава дроселовата клапа отворена за кратко (но прекратява подаването на гориво), което подобрява реакцията на двигателя при повторно подаване на газ. От компанията уточниха, че най-ефективно тази нова функция работи в режимите Sport и Sport Plus.

 

Купето Porsche 911 Turbo е способно да се ускорява до 100 км/ч за 3,0 секунди, а максималното му скорост е 320 км/ч. Това е с 0,4 сек и 5 км/ч по-бързо от предшественика. Топверсията ускорява от място до 100 км/ч за 2,9 сек и развива максималните 330 км/ч, което е с 0,2 сек и 12 км/ч по-добри динамични параметри.

 

„Новите“ 911 Carrera 4, Carrera 4 Convertible и Targa 4 (видео)

Новост е битурбо двигателят, както и системата за завиване на задните колела при 911 Carrera S. Базирани на фейслифта на 911, моделите...

Новите модели са оборудвани с нов, 360-милиметров волан и селектор за избор на различните режими: Normal, Sport, Sport Plus и Individual. На волана се е появил и бутон „Sport Response“, след натискането на който водачът има на разположение 20 секунди, в които може да използва пълния потенциал на двигателя и трансмисията, които да гарантират максимално ускорение.

Що касае екстериора, Porsche 911 Turbo и 911 Turbo S се отличават с различни броня и преден сплитер, модернизирани стопове, видоизменен капак на двигателя, малко по-различна задна броня и 20-цолови лети джанти с нов дизайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com