X
 
 

Проектът за път на слънчеви батери се провали

3186 0
photo of Проектът за път на слънчеви батери се провали
Снимка: Pinterest.com
Дългият 1,6 км участък от пътя Wattway, състоящ се от слънчеви панели, вече е напълно негоден за употреба. Съоръжението се намира във Франция, като влезе в експлоатация преди 3 години. Заради преминаването върху него на тежка техника, както и заради дъжда и снега, пътят е излязъл от строя, съобщава в. Le Monde.

Създаването на тестовото трасе Wattway струваше над 5 млн. евро. То беше построено през 2016 г., след като Агенцията по околната среда на Франция обяви, че подобен път ще генерира електричество, достатъчно за захранването на населено място с 5000 жители. Трасето черпеше енергия от уличните стълбове в град Турувр-о-Перш.

Kia и Hyundai слагат слънчеви батерии на колите си

Още през 2019 г. корейският производител Hyundai Motor Group ще започне да оборудва своите модели със слънчеви панели. С тяхна помощ ко...

Почти веднага след началото на проекта един след друг започнаха да излизат от строя фотоволтаичните панели, които заемат площ от 3000 квадратни метра. Тяхното покритие не успя да издържи на теглото на автомобилите, преминаващи през трасето. Освен това, се оказа, че те са много шумни и това накара местните власти да ограничат скоростта в участъка до 70 км/ч.

В началото на 2019 г. стана ясно, че вместо обявените 150 000 кВт/ч електроенергия, пътят изработва едва 40 000 кВт/ч. В резултат на това, годишните приходи от него намаляха от 10 500 евро на 3100 евро. Причината за намалена ефективност на Wattway се дължи на дъжда и снега, както и на тежката техника, преминаваща по трасето.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители