X
 
 

Производители масово напускат Великобритания заради Брекзит

5598 0
photo of Производители масово напускат Великобритания заради Брекзит
Снимка: Тончо Тончев
 

Повечето автомобилни производители, които имат свои заводи във Великобритания, се готвят да напуснат страната заради предстоящия Брекзит. По информация на Times, някои от тях вече са информирали властите за намеренията си.

Последни това са сторили представители на Ford, които са имали среща с премиера Тереза Мей. На нея тя е била уведомена, че американската компания се готви да премести своите производствени мощности извън Великобритания, в случая, че не бъде постигнато споразумение с ЕС за бъдещите търговски отношения.
Във Ford вече са готови с алтернативни варианти за производство други европейския държави. От компанията са изчислили, че Брекзит ще им струва поне 1 млрд. паунда. А изнасянето на производството извън Острова ще остави без работа поне 15 000 души, което ще породи сериозни социални проблеми.

Подобна е позицията и на Jaguar Land Rover, откъдето вече обявиха, че ще спрат производството в заводите си на Острова за 4 дни в началото на април. В компанията ще изчакат да видят какво ще се случи на 29 март, за когато е планиран Брекзит и след това ще предприемат следващите си стъпки.

Проблеми имат и японските производители. От Nissan обявиха, че плановете за производство на новия X-Trail в завода в Съндърланд няма да бъдат осъществени и сглобяването на модела засега се пренасочва към друго предприятие. В компанията са готови да преразгледат и бъдещето на другите си модели, произвеждани на Острова и продавани в Европа.

На свой ред от Honda заявиха, че се запасяват с готови автомобили и резервни части, тъй като очакват проблеми с доставките и производството в завода в Суиндън. Трудностите ще бъдат породени най-вече от сериозните митнически проверки, които ще започнат след излизането на Великобритания от ЕС. Те със сигурност ще забавят графика на завода и ще доведат до финансови загуби за компанията.
 

Brexit без сделка - как ще повлияе на британските компании у нас и на българския бизнес?

Компаниите в България с британско участие се увеличават в последните години и тази тенденция ще продължи дори при излизане на Великобри...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители