PSA Peugeot Citroën се завръща на пазара в Иран

738
PSA Peugeot Citroën се завръща на пазара в Иран

Алиансът PSA Peugeot Citroën се завръща в Иран, след като подписа официален договор с местния производител Iran Khodro за построяването на съвместно предприятие в столицата Техеран. За французите това събитие ознаменуване ново стъпване на стратегически важен пазар, а за иранците означава достъп до най-съвременните автомобилни технологии.

По-рано PSA Peugeot Citroën успешно продаваше своите модели на територията на Иран, който дори се бе превърнал във втория по важност пазар за френския производител. През 2012 г. съвместното френско-иранско предприятие произведе и продаде близо 500 000 автомобила на територията на страната. Санкциите срещу Ислямска република обаче принудиха алианса да спре производството и да се изтегли от страната.

През тази година Иран направи отстъпи по ядрената си програма и през януари правителството на САЩ свали санкциите срещу страната. Това даде възможност на французите отново да стъпят на пазар, който им носи големи печалби, и те се възползваха незабавно, като станаха първият производител, обявил желание да поднови връзките си с Иран.

В подписания договор се предвижда PSA и Iran Khodro през следващите 5 години да инвестират около 400 млн. евро в производство на автомобили в Иран, както и в научно-изследователски разработки и маркетинг. На първо време френският концерн ще започне производство и продажба в страната на хечбека Peugeot 208, на кросовъра 2008 и на седана 301, които ще бъдат оборудвани с двигатели от последно поколение.

На свой ред Iran Khodro ще получи достъп до технологии и до модулните платформи на PSA. Споразумението ще се превърне в глътка въздух за местния пазар, тъй като иранците са принудени да купуват морално остарели автомобили от преди 15 години като Kia Pride, Peugeot 405 и Peugeot Pars, които сега успешно се продават в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com