Първият интернет-автомобил излезе на пазара

3151
Първият интернет-автомобил излезе на пазара
Снимка: SAIC

Китайският интернет-гигант Alibaba и автомобилната корпорация SAIC обявиха, че започват да приемат поръчки да първия в света „интернет-автомобил” Alibaba RX5. Доставките на модела, който е оценен на 22 500 щатски долара, ще стартират през август.

Кросовърът бе показан по-рано тази година на автосалона в Пекин, където бе позициониран като първия в света „умен” автомобил в масово производство. Той представлява нова крачка в развитие на така наречените „интернет-вещи” (IoT), като неговата информационно-развлекателна система работи на базата на операционна система YunOS, собствена разрботка на Alibaba.

Главната особеност на новата система е постоянната връзка с интернет. В Alibaba искат да обединят всички устройства, в това число и автомобилите, в общо IoT-екосистема, в която те да могат да събира и обменят информация за повишаване собствената си ефективност в полза на потребителите си.

При Alibaba RX5 това означава, че водачът и пътниците в автомобила ще могат директно от салона да запазват и заплащат места за паркиране, да плащат за гориво, кафе или храна с помощта на сервиза Alipay. Всички те ще имат уникални идентификационни номера в система (internet ID), с чиято помощ тя ще може да разбира техните предпочитания. Така системата ще им предлага съответстваща на техния вкус музика в салона и температура на въздуха в салона. Освен това технологията ще бъде готова да предложи „точки за интерес” (заведения, например), които се намират по пътя на автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com