Renault Koleos: Да започнем начисто (тест-драйв)

27738
Снимки:

Няма да забравя първото поколение на Renault Koleos. Когато видях прототипа на автосалона в Париж през 2006 г., в първия момент си помислих, че това е поредното налудничаво творение на някой шантав дизайнер с богато въображение и бях почти сигурен, че този автомобил ще остане в музея на Renault. Година по-късно разбрах, че моделът вече се произвежда в Южна Корея под името Samsung QM5, а през 2008 г. в Европа беше представен близнакът му Renault Koleos. Моделът със странен азиатски дизайн така и не успя да стане популярен на Стария континент и до края на производството му през 2015 г. бяха пуснати едва около 300 000 автомобила. За сравнение от първия Nissan Qashqai за периода 2006 до 2013 г. бяха направени над 2 милиона екземпляра.

Но да започнем начисто. Специалистите от Алианса Renault-Nissan са се поучили от грешката си и при проектирането на второто поколение на Koleos са се постарали всъдеходът да изглежда много добре и да бъде в унисон със съвременните модели на Renault. Външният вид на новия високопроходим модел е приятен и хармоничен. Новият Koleos е дълъг цели 4,67 метра, широк е 1,84 метра, висок е 1,68 м, а междуосието е 2,71 м. Кросоувърът е изграден на модулната платформа CMF и ползва системата за двойно предаване на Nissan X-Trail. Отпред ясно е подчертана роднинската връзка с Megane и Talisman, като най-разпознаваемите общи черти са фаровете с извитите С-образни светлини и усмихнатата радиаторна решетка. В задната част моделите имат идентични широки и тънки светлини, простиращи се по цялата ширина. Предните калници са украсени с хромирани лайсни. Стандартните джанти са 17-инчови, но по-добре изглеждат опционалните с размер 19 инча.

Галерия със снимки на новото Renault Koleos

Оформлението на кокпита на новото Renault Koleos много прилича на Megane и Talisman. Първата прилика, която виждам в интериора, е 8,7-инчовият сензорен екран на мултимедийната система R-Link 2 във вид на таблет, разположен на централната конзола. Той заменя бутоните за превключване на аудиосистемата и климатроника, но работата с него изисква свикване, таке че не потегляйте преди да го разучите подробно. Материалите в салона са приятни на вид и на допир, като са на нивото на флагманския седан Talisman. Черните лакирани повърхности и LED осветлението с променящи се цветове създават технологична и луксозна атмосфера в интериора. Данните за движението като скорост, обороти, разход на гориво и т.н., се показват на 7-инчовия цветен дисплей, разположен в зрителното поле на водача точно зад волана.

Предните седалки са удобни, като едва забележимите странични опори позволяват зад волана да седнат хора с едро телосложение. Позицията на седене е висока, като в типичен джип, което дава предимство за видимостта напред и настрани. В тествания Koleos предните седалки са с електрозадвижване, а от гледна точка на горещото лято, полезно удобство е вентилацията. През зимата пък на помощ ще дойде отоплението. Между предните седалки има голям и удобен подлакътник, а в него се крие кутия за доста големи предмети. В салона има общо четири входа за USB, така че всеки от пътниците може да зарежда телефона си или да свърже друго устройство с колата. Без да местя шофьорската седалка, сядам зад себе си и се озовавам в един широк салон, в който има огромно пространството за краката и над главата, а широчината позволява отзад удобно да седнат трима възрастни. Багажникът също е голям и достига 550 литра в нормално състояние, а със сгънати задни седалки се увеличава до 1690 литра. Багажната врата се отваря със сензорно електрическо задвижване.

В най-високата версия Intense на новото Renault Koleos има почти всичко, от което водачът и пътниците ще се сетят, че имат нужда. Стандартните удобства са двузонов автоматичен климатик, електрически стъкла, отопляеми огледала, сензори за дъжд и светлина, вентилация на предните седалки, аудиосистема и навигация, Bluetooth връзка, камера за задно виждане, круйз-контрол, въздушни възглавници и въздушни завеси за всички места, система за стабилизация и контрол на налягането в гумите, кожена тапицерия на салона, система за безключов достъп, пълен електрически пакет и асистент за автоматично паркиране. От списъка с опциите са добавени отопляем волан, отопляеми предни и две задни седалки, панорамен покрив и озвучителна система Bose. Системата за автоматично спиране задейства спирачките ако водачът се разсее. Съвременните технологии известяват водача, ако Koleos пресече неволно осевата линия или ако в слепите зони има други превозни средства.

Свикнали сме за задвижването на новите кросоувъри да има избор от поне два бензинови и два дизелови двигателя, механична и автоматична скоростна кутия, двойно задвижване или само предно предаване. При Renault Koleos трябва да се ограничим само с един 2,0-литров турбодизелов мотор, който се комбинира единствено с безстепенна скоростна кутия, наречена от производителите X-Tronic. Единственото, което можем да изберем е двойно задвижване 4х4 или само на предните колела. Понякога, когато няма избор, е най-лесно. Според данните моторът е с мощност от 175 к.с., а въртящият момент е 380 Нм. При старта от място Koleos не е особено пъргав, но веднъж достигне ли 2000 об/мин, двигателят тегли добре. Безстепенната автоматична кутия с различни предавателни числа има и ръчен режим със 7 степени, които водачът може да избере от селектора на централния тунел. С постоянна скорост от 90 км/ч натоварването е оптимизирано и разходът на гориво е в рамките на 6 л/100 км, но в града и на магистралата със 130 км/ч консумацията е твърдо 8 л/100 км.

Окачването на Renault Koleos е независимо - отпред е тип McPherson, а отзад е многораменно. На гладка настилка кросоувърът вози добре, но по неравните участъци от родната пътна мрежа комфортът на возене е сериозно нарушен. Друсането е обезпокоително и при преминаване през дупки, легнали полицаи и всички подобни неравности. Единственото спасение са 17-инчовите стандартни джанти с по-високи гуми. Твърдото окачване има предимство при описване на планински завои, където Koleos е стабилен и не се наклонява осезаемо. Най-големият коз на новото Renault Koleos е високата му проходимост, която ви дава възможност с него да поемете към високите планински места за отдих, експедиции и преходи. Той е снабден със система за 4х4 от Nissan, която постоянно следи условията на движение и подобрява сцеплението.

Със системата се работи много лесно, като чрез бутон от лявата страна на волана се избира един от трите режима според терена - 2WD, 4WD Auto или 4WD Lock. В режим 2WD тягата се предава само на предните колела, без значение от условията. В режим 4WD Auto системата разпределя тягата автоматично между предната и задната ос, като при необходимост до 50% от тягата може да се прехвърли към задните колела. Най-проходим е Koleos в режим 4WD Lock, който задейства перманентното задвижване на четирите колела при скорост под 40 км/м, за да разпредели наличния въртящ момент 50:50 между предната и задната ос. Режимът е много подходящ когато се движите извън пътя или в условия с ниско сцепление, като върху сняг, кал, пръст или пясък. Режимът се изключва автоматично при скорост над 40 км/ч или при рестартиране на двигателя. Просветът от 210 мм дава възможност за движение в коловози, но предният ъгъл на заход от 19 градуса до известна степен ограничава атаката на офроуда.

Технически характеристики

Renault Koleos dCi 175 X-Tronic 4x4

Размери

Дължина, мм: 4673

Широчина, мм: 1843

Височина, мм: 1678

Междуосие, мм: 2705

Собствено тегло, кг: 1699

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1995

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 175 при 3750

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 2000

Скоростна кутия: CVT безстепенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 201

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,5

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 153

Базова цена на модела, лева с ДДС: 58 990

КОНКУРЕНТЪТ

Nissan X-Trail 2.0 dCi X-Tronic 4x4

Размери

Дължина, мм: 4640

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1715

Междуосие, мм: 2705

Собствено тегло, кг: 1650

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Ca...

Работен обем, куб. см: 1995                         

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 177 при 3750

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 2000

Скоростна кутия: CVT безстепенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 196

Renault показа новия SUV модел Koleos

Моделът няма нищо общо с предшественика си: нов дизайн, нова платформа, нови размери, нови двигатели. Днес, по време на Beijing Inter...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 158

Базова цена на модела, лева с ДДС: 72 380

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Любомир Асенов и Renault

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com