Renault Megane GT: Повече спорт никога не е излишен (тест-драйв)

30829
Снимки: Юлиян Савчев

През последните години компанията Renault се постара изцяло да подмени моделната си гама. В нея винаги една от главните роли е играл хечбекът Megane. Неговото последно поколение се появи в края на миналата година, а в началото на тази излезе и модификацията GT. Тя се явява нещо като връзка между стандартния хечбек и неговата топ-версия - Megane R.S.

Само че новата генерация на на суперспортиста R.S., който и в момента е най-бързият автомобил с преднопредаване, ще бъде готова едва в края на 2017 г. А дотогава най-нетърпеливите ще трябва да се задоволят с варианта GT, който на свой ред може спокойно да бъде определен като „умерения спортист” в семейството на Megane. Затова и решихме да проверим как се представя този автомобил на пътя.

Още самият външен вид на машината подсказва какво трябва да очакваме от нея. Тя е боядисана в напълно новия син цвят Iron Blue. Предната броня с двете решетки около нея, отворите за въздух и хромираните огледала ясно говорят за спортните амбиции на GT. Същото се отнася и за двете тръби на ауспуха, които са разположени до дифузьор, вдъхновен от болидите във Формула 1. На предните калници са поставени емблемите Renault Sport, а надписът GT се вижда върху специално изработените за автомобила 18-цолови джанти.

Спортните амбиции си личат и в интериора. Страничните опори на седалките обгръщат тялото, което е задължително за автомобили от този вид. За салона се предлага избор от 3 тапицерии – от плат, от кожа алкантара със сини ивици и от кожа алкантара с черни ивици. Воланът е скосен, като разполага с лостчета за смяна на предавките. Педалите са алуминиеви, което определено подсилва спортния ефект от колата.

На централната конзола е разположен вертикален 8,7-инчов дисплей на системата R-Link 2. Той прилича на таблет, като разполага с функция за гласово разпознаване на командите на навигационната система. По същия начин могат да се командват теефона, приложенията и радиото. Благодарение на новата технология Multi-Sense шофьорът може да управлява настройките, като избере реакцията на педала на газта и двигателя, настрои бързината за смяна на предавките, извършвана от автоматичната трансмисия и др. Във версията GT се предлагат четири различни режима на задвижване - Sport, Neutral, Comfort и Personal. На таблото е поставен и бутон R.S. Drive, който осигурява директен достъп до режим Sport.

Самият автомобил е изграден на новата модулна платфрома CMF, която се използва и при моделите Espace и Talisman. Именно от последния Megane GT е взаимствал редица технически решения, като най-важното от тях е системата 4Control, която дебютира още през 2010 г. при спрения вече от производство Laguna. Технологията представлява шаси с възможност за завиване и на задните колела, което значително подобрява пътното поведение на автомобила.

Системата работи в два режима. При движение със скорост до 80 км/ч, 4Control дава възможност на задните колела да завиват в противоположна посока на предните. Самият ъгъл на завиване е 2,7%, което не изглежда много, но пък е върши чудесна работа. Това прави атомобила много по-маневрен и позволява взимането на завоите с по-висока скорост. А ако скоростта е по-висока, колелата завиват в същата посока като предните и това позволява на колата да стои като на релси на пътя.

Най-важното в случая обаче е именно двигателят, който е разработен от подразделението Renault Sport. В случая имаме на разположение 1,6-литров бензинов турбо-мотор, развиващ мощност от 205 к.с. Максималният въртящ момент е 280 Нм. Агрегатът позволява ускорението от 0 до 100 км/ч и работи в чудесна комбинация със 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя. Скростната кутия се представя отлично, като предлага възможност за смяна на предавките от волана. В серийното оборудване на Megane GT влиза и системата Launch Control, благодарение на която се избягва буксуването при старт – задържате спирачката, давате газ, и след като си махнете крака от спирачния педал, направо политате.

Тези характеристики са наистина впечатляващи, но щяха да бъдат напълно безполезни без качествено шаси. За неговите настойки отново са се погрижили специалистите от Renault Sport, които са експерти при създаването на автомобили с предно предаване. Шофирането на автомобила носи голямо удоволствие, особено при пътуване с много завои. Воланът е изключително точен и информативен, като колата да се подчинява мигновено на всяка команда на водача. Огромната заслуга за това е именно на системата 4Control. Благодарение на нея воланът изисква с 40% по-малко завъртане, което благоприятства по-динамично и по-уверено шофиране.

От Renault посочват среден разход на гориво от около 6,0 л/100 км, но ако трябва да сме честни, той много трудно може да бъде постигнат. Защото Megane GT не може да те остави равнодушен и те кара да натискаш газта, често дори извън рамките на позволеното. Така че в края на нашето пътуване, което комбинираше магистрала и път с много завои разходът бе в рамките на 7,5 л/100 км.

Ако това ви се струва много, новото Renault Megane GT е достъпен и в дизелов вариант със 165 к.с. Той вероятно няма да дава същото усещане на пътя, но пък със сигурност ще харчи по-малко от бензиновата версия. А за тези, които искат автомобилът им да изглежда спортно, но да няма същите възможности, налице и пакет GT Line, който може да бъде поставен на модификация с по-слаб мотор.

Като цяло Megane GT е едно чудесно предложение за всекидневието, тъй като колата може да се използва както и в градски условия, така и при по-дълги пътувания. С нея със сигурност ще ви забележат, а и тя самата няма да ви посрами – както с външния си вид, така и със звука на двигателя, особено когато превключите на режим Sport.

Renault Megane 1.6 TCe 205 EDC GT

Дължина, мм: 4356

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1447

Разстояние между двете оси, мм: 2669

Собствено тегло, кг: 1392

Двигател

Тип: редови, 4 цилиндъра, турбо

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 205 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 280 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,1

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии, СО2, г/км: 134

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 52 830

КОНКУРЕНТЪТ

Peugeot 308 1.6 THP 205 GT


Дължина, мм: 4253

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1447

Разстояние между двете оси, мм: 2620

Собствено тегло, кг: 1275

Двигател

Тип: редови, 4 цилиндъра, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 205 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 285 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 235

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии, СО2, г/км: 130

Цена, лв. с ДДС: от 53 530

Автор: Петър Захариев

Снимки: Юлиян Савчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com