Renault очаква изчезване на дизела от Европа

2204
Renault очаква изчезване на дизела от Европа
Снимка: Renault

Привеждането на дизеловите двигатели към новите екологични изисквания в Европа не е целесъобразно и затова трябва да се търси тяхна алтернатива. А тя в момента е развитие на електромобили и хибриди, заяви шефът на Renault – Тиери Болоре, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Френският производител също пострада донякъде от избухналия скандал с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen. В началото на годината офисите на компанията бяха обискирани, след което се наложи някои от моделите на марката да бъдат изтеглени от пазара. Заедно с още няколко европейски производителя Renault бе обвинен, че системата за пречистване на вредните емисии на двигателите не работи правилно и така замърсяването на въздуха значително превишава допустимите норми.

В случая не става дума за манипулиране на моторите, както бе при Volkswagen, а за това, че при реална експлоатация на автомобилите нивата на вредни емисии са далеч по-високи от тези на предварително обявените. Затова и европейските власти смятат да въведат нови изисквания при тестване на моделите, които обаче значително ще затруднят производителите. Едно от тях е въвеждане на стандарта Евро-7, при който нивата на азотен окис NOx от сегашните 80 мг/км да спаднат наполовина – до 40 мг/км.

В момента съществуващитe системи за рециркулация при дизелите помагат на моторите да покрият стандарта Евро-6b, но те ще трябва да бъдат преработени основно за да отговарят на Евро-7. Това е много скъпо и нерентабилно и затова в Renault са на мнение, че масовите дизелови мотори с обем 1,6 и 2,0 литра постепенно ще изчезнат. На пазара ще се задържат само мощните двигатели с такова гориво, които ще бъдат използвани за моделите от премиум-сегмента, тъй като при тях високата цена не притеснява клиентите.

На свой ред властите в ЕС категорично отказват да намалят екологичните изисквания към дизеловите мотори, но пък са готови да субсидират продажбите на електромобили и хибриди. В Германия, например, купувачите на „зелени” модели получават 4000 евро отстъпка от държавата при покупка на електрически модел и 3000 евро при закупуването на plug-in хибрид. По този път вероятно ще тръгнат и останалите европейски държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstreck - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com