X
 
 

SEAT пробва гориво от битови отпадъци

906 0
SEAT пробва гориво от битови отпадъци
Снимка: SEAT
Испанският производител SEAT стартира на територията на Барселона проекта Life Methamorphosis, при който автомобили на марката се движат на биометан, направен от битови отпадъци. Така компанията продължава стратегията на концерна Volkswagen Group за търсене на необичайни източници за автомобилно гориво, които могат да заменят изкопаемите ресурси.

В момента Барселона генерира 2,5 тона боклук дневно, от които се преработват едва 40%. Новият способ за превръщане на отпадъците в гориво може да осигури биометан, който да стигне за 10 000 автомобила, изминаващи по 15 000 км годишно, твърди ръководителят на проекта Андрю Шепърд.Той посочва, че на биометан колите отделят с 80% по-малко вредни емисии, отколкото на бензин. Засега в проекта да включени три SEAT Leon и една Arona. Всяка от машините ще навърти 30 000 км, след което инженерите на испанския производител ще проверят състоянието на техните двигатели. 

Ако тестовете се окажат успешни, се предполага, че ще могат да бъдат преработвани отпадъци, достатъчни да захранят 3750 автомобила Seat Leon по целия свят за една година.

В момента SEAT предлага версии на метан на моделите си Mii, Ibiza, Arona и Leon. Последен от тях на пазара се появи Leon, при който балоните за метан са три, а двигателят е 1.5 TGI Evo с мощност 130 к.с. и 200 Нм. Само на метан тази версия изминава около 440 км, а бензиновият двигател осигурява още 140 км пробег.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители