Шеф на голям автомобилен производител се усъмни в електромобилите

11859
Шеф на голям автомобилен производител се усъмни в електромобилите
Снимка: Getty Images/Guliver

Групата PSA, която влизат френските производители Peugeot и Citroen, както и германския Opel, продължава да разработва електромобили, като инвестира сериозни суми в тях. Въпреки това, нейният генерален директор Карлош Тавареш, който скоро ще оглави и присъединилия се към PSA алианс FCA (Fiat Chrysler Automobiles), не вярва в перспективите на колите на ток, съобщава Reuters.

Според Тавареш, съвременните електромобили са крайно непривлекателни за повечето автомобилисти. Те се купуват само от феновете на този тип машини, които са най-вече еко-активисти. А това са хора, които просто се пристрастяват към определени неща – в случая колите на електричество.

Светът още дълго ще разчита на бензина и дизела

Транспортът ще е доминиран от горива, добивани от нефт и газ, в следващите поне 20 години. Защо ще бъде така обяснява икономистът ...

Пред Reuters самият Тавареш обяснява и основните причини за случващото се и за отношението на хората към превозните средства на ток. Основната от тях слабо развитата инфраструктура от зарядни станции, както и сравнително малкият пробег между зарежданията и неяснотата около цената на батериите в дългосрочна перспектива.

Като пример шефът на PSA посочи действията на компанията IONITY, която въведе нова схема да образуване на цените за зареждане. Тя влезе в сила от 31 януари 2020 г., когато съвместното предприятие на BMW, Mercedes-Benz, Ford и Volkswagen Group, премина на нова система на заплащане на получените киловат-часове при зареждане. Това доведе до сериозен ръст на цените енергията - с близо 500%.

Тавареш е на мнение, търсенето на електромобили ще започне да спада, след като бъдат отменени субсидиите за покупка на този тип превозни средства, предлагани в редица държави. Това вече се забелязва в Китай, където властите намалиха бонусите за клиентите на коли на ток и това доведе до срив на продажбите.

Въпреки всички проблеми, в PSA няма да се откажат от развитието на електромобилите, категоричен е шефът на алианса. Производителят обаче ще се опита да ги направи достъпна за хората, като създаде универсална платформа за колите на ток и така ще свали тяхната цена.

Учени направиха акумулатор, който се зарежда за 10 минути

Американски учени са разработили нов тип акумулатор за електромобили, който може да се зарежда напълно само за 10 минути дори при екстр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com