Шефът на Porsche оглави Volkswagen AG

5170
Шефът на Porsche оглави Volkswagen AG

Очакваното се случи: Матиас Мюлер, Изпълнителен директор на Porsche, заменя Мартин Винтеркорн като най-големия в структурата на Volkswagen Group. Фердинанд Пиех празнува, защото фамилия Порше отново е на върха на концерна.

В петък вечерта Volkswagen AG излезе с официалното съобщение, че начело на VAG застава Матиас Мюлер, досегашният шеф на Porsche. Така човекът, който Фердинанд Пиех искаше да оглави концерна, сяда на мястото на Мартин Винтеркорн. Със сигурност Пиех е празнувал, защото спечели в тази конкретна битка и човек, който е много близо до Porsche, застава отново начело на Volkswagen Group.

ПРЕДИСТОРИЯТА: Инженерът, „потопил“ Volkswagen

Казва се Даниел Кардер. Той и екипът му стоят в основата на разкритията, шокиралия автомобилния свят и сринали имиджа на Volkswagen, гр...

И резултатът от това е мълниеносен с решението на Volkswagen AG да обедини в една група Porsche, Bentley и Bugatti. Какъв е смисълът от това? "Марката Porsche се групира с Bentley и Bugatti, за да се оформи подразделение, отговорно за спортните автомобили и развитието на централно разположението отзад двигатели." Това звучи заплашително за конкурентите. И как не...

Другата голяма новина е, че Volkswagen AG най-после обяви автомобилите, които са засегнати от проблема със софтуера, предизвикал „дизелгейт“. Това са 5 млн. автомобила, оборудвани с двигателя 2,0 TDI EA 189. Става въпрос за 6-о поколение Golf, 7-о поколение Passat и 1-о поколение Tiguan. Всички Euro 6 модели (настоящите Golf, Passat и новият Tiguan) не са засегнати.

Матиас Мюлер бе досегашният Председател на Porsche AG. Роден през 1953 г., той започва работа в Групата като „чирак“ – производител на инструменти с Audi AG. През 1993 г. оглавява развоя на Audi A3. Превъртаме бързо напред, за да стигнеме до първото му изявление като Главен изпълнителен директор на Volkswagen AG: „Най-спешната ни задача е отново да върнем доверието във Volkswagen Group – като не оставим нито един камък необърнат и с максимална прозрачност, както и да извлечем правилните заключения от настоящата ситуация“.

Рокадите на върха ще продължат, като втората обявена е тази на Винфрид Вахланд, досегашният Председател на борда на директорите на Skoda, който ще оглави новосформирания Volkswagen North America (САЩ, Мексико и Канада.) Неговото място в Skoda ще поеме Бернхард Майер, който в момента е голяма клечка в Porsche.

Босът на Volkswagen подаде оставка, но потъването продължава

Очакваното се случи и Мартин Винтеркорн, Изпълнителен директор наVolkswagen, подаде оставка. Това обаче няма да спре потъването на конц...

Ето един въпрос (сред многото): как фактът, че Мюлер, довереният човек на Пиех, ще се отрази върху намерението на Volkswagen да влезе във Формула 1 като заводски отбор с основен спонсор Red Bull? Като фен на Ф1 бих казал, че отрицателно, тъй като Пиех е върху противник на подобен ход. Но дано греша. Все пак VW сега ще се нуждае от много имиджови начинания, каквото е Ф1, но формулата е нож с две остриета. Предстои да видим. Явно е, че Porsche овластява основните постове в концерна. Дали ще е за добро – вероятно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com