Suzuki Swift 1.0 BoosterJet: Японците не лъжат (тест-драйв)

36642
Снимки: Георги Павлов

Днес маркетинговите стратегии на автомобилните производители са по-силни от всякога. Рекламните трикове са толкова добри, че понякога успяват да заблудят и специалистите. А техническите данни и показатели за мощност, въртящ момент и разход на гориво често остават такива само на хартия. Японците от Suzuki обаче са запазили духа на славните си предци и като истински самураи за пореден път ни предлагат автомобил, без да ни лъжат и подвеждат нито за мощността, нито за разхода на гориво. Затова мога да обобщя, че новото Suzuki Swift (Сузики Суифт) е едно честно предложение, което няма да разочарова и най-мнителните потребители.


При проектирането на новото Suzuki Swift японските инженери са запазили най-голямата ценност на модела. Той е с компактни външни размери, но в интериора има място удобно да седнат пет човека или честно казано - четирима възрастни и едно дете. Това го прави практична кола както за града, така и за семейни пътешествия. Дизайнът на новия Swift радва окото всеки път, когато се насочвате към автомобила или се отдалечавате от него, а оборудването на модела предлага много удобства, които да направят престоя в колата приятен и забавен. Динамиката на Suzuki Swift не може да се сравни със спортна кола, но новият бензинов турбодвигател ме изненада приятно с пъргавината си, която няма нищо общо с атмосферните мотори от миналото. Новото Suzuki Swift е направено върху напълно нова платформа, в която са използвани още по-твърди метали. Това е позволило да се намали теглото на модела със 120 кг и дори в най-високо оборудваната версия той тежи под 1000 кг.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ДЕТАЙЛИ МЪНИКА SUZUKI SWIFT

Ако преди акцентите във външния вид целяха визуално да удължат силуета на Suzuki Swift, то сега се имат задачата да го разширят, за да подчертаят спортната му стойка с нисък център на тежестта. Новият модел е по-широк и по-нисък, дължината на каросерията е намалена с 10 мм, а междуосието е увеличено с 20 мм. Новото Suzuki Swift е запазило силуета на своя предшественик, но се отличава със спортни форми и забавни детайли, които го разграничават от предишните две поколения. Сред най-ярките акценти в „усмихната” предница са новата овална шестоъгълна радиаторна решетка, под която е бронята с широк отвор за засмукване на въздух, а в двата края са приютени фаровете за мъгла и дневните светодиодни светлини. Страничната линия на прозорците като цяло е запазена, но и при Swift дръжките за отваряне на задните врати са „скрити” в задните колони. Този модерен подход създава визията на модел с три врати и образува покрив с плаващ ефект. Колкото и да се старая да опиша как изглежда новият Swift, съм безсилен пред снимките на фотографа Георги Павлов. И ако червеният цвят не ви допада, от Suzuki предлагат син, сив, сребрист, бял и черен, като дори можете да изберете и контрастен покрив.

Безспорно външният дизайн на новия Swift е сполучлив, но японците са успели да направят и един добре изглеждащ интериор, който разполага с много удобства. Пластмасите в салона не са меки, но пък изглеждат добре и предполагат да са устойчиви на износване. Много ми хареса удобният и функционален волан, от който дистанционно се управлява аудиосистемата, Bluetooth и телефонните обаждания. Новите прибори са прегледни, виждат се ясно и предоставят по лесен начин необходимите данни. Между скоростомера и оборотомера има 4,2-инчов дисплей, на който се показва обичайната информация за разхода на гориво и пробега. На централната конзола в тествания Swift в ниво GL+ е поставен 7-инчов сензорен екран, който е напълно съвместим с Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLink. За да свикнете с него обаче ще ви трябва известно време, като освен това ми се искаше да работи по-бързо. Под сензорния дисплей са кръглите въртящи се регулатори за климатичната система и кръглите капачета на входовете за флашка и жак.

Достъпът до шофьорската седалка е лесен, а зад волана могат да седнат водачи с ръст от 1,50 до почти 2 метра. Седалката се регулира в широк диапазон по дължина и височина, а воланът се мести в прилични интервали във височина, а в най-високото ниво GLX и в дълбочина. Разбира се, ако зад волана седне двуметров човек, зад него няма да има място за краката на друг пътник, но ако е с ръст 1,85 м и заеме правилна позиция зад волана, зад него ще има място за същия по височина човек. На задната седалка удобно могат да се возят двама възрастни и едно дете. Обемът на багажника е 265 литра, но много или малко е това, зависи с кого и за колко време пътувате. Ако не ви достига багажно пространство, можете да сгънете напълно задната облегалка на части, като пространството нараства до 947 литра.

Бустърджет (BoosterJet) си казвам всеки път, когато натискам газта и се радвам на пъргавата реакция на двигателя, който ускорява с лекота новото Suzuki Swift. Това е новият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор BoosterJet с директно впръскване и мощност 112 конски сили. Наистина се усещат като толкова, а не са само на хартия. Двигателят дърпа и звучи добре при ускорение, но е наситен с вибрации на празен ход, като типичен 3-цилиндров агрегат. Максималният въртящ момент е 170 Нм, като при това по-голямата част от него е налична още при 1500 об/мин. При рязко настъпване на газта колата има достатъчно тяга и се втурва напред като бясна, а на мен ми остава само бързо да превключвам нагоре предавките на 5-степенната механична скоростна кутия. В един момент моторът инстинктивно ме подтиква да включа на шеста предавка, но уви – няма такава. Дано от Suzuki бързо се поправят, за да може Swift да се движи по магистралата със 140 км/ч на по-ниски обороти и съответно да харчи още по-малко гориво. Иначе и сега съм впечатлен от ниския разход, който почти не се различава от посочения от производителя в техническите характеристики. При нервно шофиране в града консумацията беше 6 литра на 100 км, а при спокойно шляене в квартала падна на 5,8 л/100 км. Извън града по планински път и малко магистрала, натоварена с пет човека и багаж, разходът беше 4,7 л/100 км. Ако шофирате Swift основно в града, по-удачен избор е 6-степенната автоматична скоростна кутия с хидравличен преобразувател на Aisin.

Динамичният турбодвигател на новото Suzuki Swift ме подтиква към по-динамично шофиране, особено по път с остри завои. Тук колата вади още един коз в своя полза, като демонстрира стабилно пътно поведение, едва доловима склонност към недозавиване и балансирано разпределение на масите при влизане в завоите с висока скорост. Автомобилът се наклонява съвсем скромно в завоите, а на правите се изстрелва убедително и запазва стабилността си. Пътното поведение на новия Swift щеше да бъде чудесно, ако автомобилът се движи само по пътища с гладка и качествена настилка. За съжаление у нас голяма част от асфалтът е осеян с дупки и неравности, а те разколебават представянето на малкия автомобил с тропане и друсане, което дразни водача и пътниците. Малките дупки се усещат като големи, заради ударите в окачването, а напречните фуги и издатини няма да останат незабелязани за пътниците. Има както да се желае и от управлението, и от шасито, но Suzuki са оставили най-доброто за версията Swift Sport, която ще се появи по-късно.

На финала нека погледнем към ценовата листа на новото Suzuki Swift. Базовият модел на Swift струва 23 390 лева. Още тук ми прави впечатление, че цената е относително висока, в сравнение с конкурентни модели от същия клас, които са на цени под 20 000 лева, но все пак Swift е съвсем нов и се произвежда в Япония. С бензиновия турбодвигател 1.0 BoosterJet, новият японски мъник струва поне 28 990 лева, в средното ниво на оборудване GL+. Като добавим цвят металик, аларма и екотакса, цената надхвърля с малко 30 000 лева. Но дори и това е разумна цена за колата произведена в Япония, която не лъже нито с разхода на гориво, нито с мощността, и ще служи вярно на собственика си, без поддръжката да му струва скъпо и без да се налага да влиза в сервиза за друго, освен за текущите обслужвания.

Технически характеристики

Suzuki Swift 1.0 BoosterJet GL+

Размери

Дължина, мм: 3840

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1495

Междуосие, мм: 2450

Собствено тегло, кг: 865

Вместимост на резервоара, л: 37

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 112 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 170 при 2000-3500

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 195

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,6

Среден разход, л/100 км: 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 104

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 28 990 лева

КОНКУРЕНТЪТ

Nissan Micra 0.9 iG-T N-Connecta

Размери

Дължина, мм: 3999

Широчина, мм: 1734

Височина, мм: 1455

Междуосие, мм: 2525

Собствено тегло, кг: 1101

Вместимост на резервоара, л: 41

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 898

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 90 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 140 при 2250

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 175

Suzuki Swift стигна кота 5 000 000

Моделът, чиито продажби стартираха през ноември 2004г. в Япония, вече повече от десетилетие е олицетворение на експертизата на Suzuki в...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 12,1

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 99

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 31 000

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Георги Павлов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com