Toyota GT 86: Dancing Star (тест драйв)

33987
Toyota GT 86: Dancing Star (тест драйв)

Допреди година и нещо да използваш думите Toyota и страст в едно изречение беше невъзможно. Беше, защото сега GT 86 е един от най-емоционалните автомобили на пазара, без съмнение най-пленяващият в гамата на Toyota, а бих добавил без грам притеснения – един от най-забавните автомобили, които съм карал в последните няколко години. Защо? Защото върти дупе като в сладострастен танц.

Toyobaru. За пръв път това име се чу през далечната вече 2007 г. Няма да задълбавам в корените на проекта, само ще отметна фактите: Toyota GТ 86 и Subaru BRZ са два идентични автомобила, но с някои дизайнерски разлики. Toyota, която е собственик на 16,5% в Subaru, е отговаряла за дизайна и продуктовото планиране, докато Subaru са доставили основната механика – шаси, двигател, трансмисия, спирачки и окачване, а всичко това прави автомобила толкова забавен на пътя. Toyota са се намесили със своята D4-S технология за директно впръскване, която е спомогнала боксеровия 2,0-литров мотор на Subaru да стане по-икономичен и екологично чист.

 

Очевидно най-важната механика е дошла от Subaru, но кой имаше по-голяма нужда от този автомобил? Toyota, без никакво съмнение. Защото, в рамките на участието на Toyota във Ф1 и похарчените колосални суми за това неуспешно начинание, компанията имаше в гамата си само една леко понаточена специална версия на Yaris! А от речника на феновете имена като MR2, Celica и Supra бяха изчезнали. Но GT 86 върна Toyota не само в устата на феновете, но съживи спомените за някои наистина емблематични автомобили: Toyota 2000GT от 60-те години, която е послужила за дизайнерско вдъхновение, а от Corolla Levin AE86 от 80-те години е взето името и идеята, превърнала Levin в дрифт и тунинг легенда, която все още е позната сред най-запалените ентусиасти.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НИ НА TOYOTA GT 86

А без съмнение Toyota GT 86 покани феновете на кръшните дупета на горещ танц, в който хиляди вече се впуснаха. Няма съмнение, че GT 86 ще си извоюва статута на легенда, тъй като автомобилът вече е абсолютна сензация в Япония и една от любимите машини на тунери и дрифтъри. Казвам това не случайно, защото едва ли има друг автомобил в индустрията, на койтомерило за обема на багажника му са били не сакове за голф, а четири гуми. Точно така, няма грешка. Багажникът е така премерен, че в него да могат да влязат четири гуми, с които в събота и неделя да се метнете до „Серес“ (например), и да се отдадете на ниски страсти, да напомпанете мъжкото си его, да изпуснете парата и да се заредите за напрегнатата работна седмица след това.

 

И, да, странното (а същевременно и едно от най-добрите му качества) на този автомобил се крие в това, че след въпросното изживяване на пистата, после спокойно може да си въртите една работна седмица в града.

Това е автомобил, който прави голяма част от онези неща, които прави един хечбек за 25 000. А именно – няма да те принуждава да го държиш в гаража до следващия уикенд, защото не може да побере багажа ти. Или пък спътникът ти да не може да понесе некомфорта, друсането, шума в купето. Напротив, до вас може да седи дори и човек с височина 1,90 метра. Да, трябва да се внимава с дупките, но нищо в интериора няма да ви липсва, за да може този автомобил да се използва ежедневно. Едно е ограничението и то е свързано със задните места, на които може да седне човек, но само в много краен случай. Могат да седнат и двама възрастни, но... с ампутирани крайници. Който знае какво е конфигурация 2+2 на салона, ще е наясно какво може да се очаква.

И, за да не забравя, ще кажа още от сега, че GT 86, колкото и нерелно да звучи, е сравнително икономичен. Дори и когато предпочитаните предавки са 3-та и 4-та, а работният диапазон на двигателя – 5500-6000 об/мин., около 9 л/100 км бих казал, че е повече от перфектен параметър.

Дотук с практичното. Оттук насетне за емоцията и приятните изживявания, заради които отново се обадих в Toyota, тъй като миналата година бях край Барселона, където можах да тествам GT 86 на писта.

 

Знаете, че Toyota GT 86 е велика машина за дрифт. Едно от условията, превръщащи го в такава, е фактът, че GT 86 e най-компактното в света олекотено (под 1200 кг) четириместно купе с ниска странична инерция и нисък център на тежестта. Двигателят и позицията на шофьора в GT 86 са максимално изтеглени назад, за да се постигне близкият до перфектния 53:47 баланс на масата между предна и задна ос. Какъвто и да е баланс обаче не може да укроти задницата, ако натиснете бутона за изключване на ЕSP-то. По-разумно е за се избере режимът Sport, който не изключва напълно системата, а само забавя действието й. Това е по-безопасният начин да се насладите на изключително прецизното управление на Toyota GT 86, което някои западни медии го сравняват с това на Boxster. Причината вероятно се крие във веруюто на Тетсуя Тада, според когото ниският център на тежестта е основополагащ за супер прецизното управление. GT 86 е с ултра-нисък център на тежестта от едва 460 мм благодарение на „боксера” и най-ниската позиция на седене в който и да е автомобил Toyota досега.

Вярно е, можеше конските сили да са повече от 200. Но това е повече от умишлено направено, за да могат тунерите да се развихрят. Но в този конкретен автомобил не става въпрос за ускорение. В Toyota GT 86 въпросът е как се случва това ускорение и какво е усещането във всеки един завой да влизаш с все по-голяма увереност и газ. Да, управлението е изключително прецизно. А усещането? Усещането е специално, защото един атмосферен двигател е различен от турбо мотора. Трябва да го държиш постоянно в обороти и тогава всичко е в сферата на адреналива.

 

С еднакъв диаметър и ход на буталото от 86 мм х 86 мм, двигателят позволява да го помпате до 7000 об/мин, но най-добре и в пълната си сила той е около 6000 об/мин. Мощността се предава на задните колела чрез LSD диференциал с ограничено приплъзване, който допълнително оптимизира сцеплението. Предлага се 6-степенен автоматик, но точно тази кола си иска механична трансмисия. Късият лост тлябва да го бутнете със сила, което е задължително за спортен автомобил. Каквита са и „коритата“, в която потуваш и в които седиш без тялото ти да танцува заедно със задницата на колата. Воланът е малък (само 365 мм диаметър), супер удобен и без никакви бутони върху него. Защото той предвижда сериозна работа, а само ми кажете: къде за последно сте виждали такъв лост на ръчната спирачка, разположен така, че само с движение на китката си да може да влиза в действие.

Каквото и да кажа – ще е недостатъчно. Но редко се откриват официални прессъобщения, в които се обяснява, че в багажника може да се поберат четири гуми, а не четири сака за голф (това май вече го казах). Toyota GT 86 е достъпна (за такъв вид автомобил), контролируема, прецизна, емоционална. Това е автомобил, който е предназначен за хората, които неделята ще са на пистата, а не пред телевизора.

Технически характеристики

Toyota GT 86

Размери

Дължина, мм: 4240

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1285

Колесна база, мм: 2570

Маса, кг: 1185

Двигател

Работен обем, куб. см: 1988

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 7000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 210 при 6600

Макс. скорост, км/ч: 226

Renault Captur 1,5 dCi: Изваяно във фитнеса тяло (тест драйв)

Никога не съм разбирал смисъла на това да висиш час-два във фитнеса, за да вдигаш железа. Опитвали са се да ме убедят, че било много як...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 181

Базова цена, лв с ДДС: 64 550

КОНКУРЕНТ

Hyundai Genesis

Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато смятахме, че европейският автомобилен пазар е център на вселената. Изискванията на клиентите ставаха вс...

Размери

Дължина, мм: 4630

Широчина, мм: 1865

Височина, мм: 1385

Колесна база, мм: 2820

Маса, кг: 1495

Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

Винаги имам едно наум, когато трябва да имам контакт с тийнейджър. Опитвам се дори да избягвам такива, тъй като никога не знаеш какво м...

Двигател

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 210 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 2000

Макс. скорост, км/ч: 223

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

BMW 3 Series 335i: Бързо, по-бързо, много бързо (тест драйв)

Всеки успех се кове в продължение на много години упорита работа. Няма нищо случайно в това да спечелиш златен медал на Олимпиада или д...

Среден разход, л/100 км: 9,2

Вредни емисии СО2, г/км: 220

Базова цена, лв с ДДС: 64 990

*: Hyundai Genesis е доста по-голям като размери, но идентичен като идея на GT 86. Изразните средства са различни. Най-точният конкурент е Mazda MX-5.

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com