Уникални ретро автомобили на парад в София

35389
Уникални ретро автомобили на парад в София

Около 150 автомобила, мотоциклети и камиони се включиха в традиционния парад – конкурс на ретро автомобили от цялата страна в София, съобщи БГНЕС. 

Уникални автомобили представят тазгодишното издание, наред с ретро Москвич на парада може да се види и модел на Мерцедес от войната, дори и Рено произведено у нас. Като на конкурс за елегантност те са изложени пред любопитните погледи на хората. Всички автомобили предизвикаха интерес и въпроси в хората. 

Ретропарад по улиците на Пловдив

На 25 и 26 май Пловдив отново ще се върне в миналия век с впечатляващ Ретро парад по улиците на града, Конкурс за елегантност Пловдив 2...

Лъчезар разказва за две от колите, които са изложени пред храм – паметника "Св. Александър Невски". Те са на Стоян Петрунов. Ягуарът е от е от 1968 година и близо две години е възстановяван. Колата на миналото хилядолетие е била собственост на немски състезател, преминал през ръцете на още двама, за да дойде в България. "Те тия неща цена нямат", така Лъчезар отговаря на въпроса колко пари е струвало това. Бентлитото пък от 1955 година – датата е изписана и на номера на колата, то е в България от около 5 години. Колите са регистрирани и вървят. "Не всичко старо е лошо. Това са хубави модели, по този начин се запазва историята и хората могат да се радват", така мъжът пък отговори защо хората пазят и поддържат тези коли. 

Иван Ашиков от София и показва Москвич от 1965 година. У нас такива запазени автомобили, по думите му има запазени около десетина. Той е колекционер и има три ретро коли. Колекционира ги, защото му е хоби и тръпка. Купува Москвича за 1000 лв., но всичко останало излиза много скъпо, само никелът по нея струва толкова. Той е в ретро клуб – Банкя и там има около 15 членове. Клубове има по цялата страна. 

Такива коли се намират трудно, признава Иван и казва, че неговата е намерил в монтанско село – била е в окаяно състояние, от колата е никнела трева и дори е било трудно да се отворят вратите. Сам с още един колега я възстановяват и сега дори колата се движи "80 км. вдига без грешка". И така когато Иван е с нея по улиците среща само одобрителни погледи. "Всички махат, поздравяват, такава тръпка е – това е удовлетворението, когато ти се радват на автомобила. Това е достатъчно, не ми трябват награди, по – голяма награда от това да оценят твоят труд няма", казва мъжът. 

Награди днес обаче ще има и те съвсем не са малко. Парадът се организира по повод Спасовден - Ден на шофьора. Празникът е възстановен след 90 - та година, каза Стоян Сентов, зам. – председател на Съюза на българските автомобилисти. Той обясни, че ретро клубът събира от цялата страна тези автомобили. Този празник е празнуван за първи път у нас 1913 година, тъй като първите автомобили, които навлизат у нас са от 1896 година, 1904 година и т. н. Първата автобусна линия пък е от 1909 година София - Самоков и обратно. "Празникът е прекратен след 40 – та година и е възстановен през 1990-та година", обясни Сентов. В страната има повече от 30 ретро клубове, СБА подпомага инициативата и всичко свързано с автомобила и обучението на водачите, всичко, което влияе за подобряване на пътно – транспортната обстановка в България.

От какви противоречия се раздира демократичната система?

Какъв е парадоксът на модерната демокрация ни разкрива известната Шантал Муф – професор по политическа теория, в сборника „...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com