Защо датата на производство на зимните гуми е толкова важна

21956
Защо датата на производство на зимните гуми е толкова важна
Снимка: iStock

С настъпването на студеното време шофьорите се замислят за закупуване на зимни гуми. Не всички обаче са наясно защо трябва да се обърне специално внимание на датата на производство на самите гуми и да се провери дали те имат срок на годност.

По правило новите гуми получават всички заявени от производителя характеристики. Ако гумата е току-що произведена, тя има гарантиран максимален експлоатационен живот. С течение на времето обаче сместа, от която се прави гумата, остарява. Този процес се случва не само при работа на автомобила. Гумата може да стои в склад и през това време качеството й ще се влоши.

Каква е максималната възраст на една гума?

Изследванията показват, че пет години съхранение при идеални условия е еквивалентно на 6 месеца ежедневна употреба на гуми. Най-оптималният експлоатационен живот за средните гуми за първите 5 години от датата на производство. Затова най-добрата практика е да се купуват прясно произведени гуми. В този случай техният експлоатационен живот ще намалее успоредно с износването на протектора.

Още: ЗИМНИ ГУМИ: Как действат и струва ли си да ги монтирате?

Какво обаче трябва да се направи с гуми, които са произведени преди 2-3 години? Трябва ли да ги купите?

За съжаление, не всички продавачи спазват правилните условия за съхранение на гуми. Нарушаването на правилата за съхранение може да доведе до по-бърза загуба на свойствата на продукта.

Правилното съхранение на гуми изисква сухо и добре проветриво помещение. Важно е да избягвате да ги поставяте близо до отоплителни уреди, за да предотвратите напукване. Също така трябва да избягвате излагането на гумите си на агресивни химикали като разтворители, основи и киселини. За да предотвратите деформация, препоръчително е да сменяте мястото на гумите на всеки 3 месеца.

Шофьорите могат да удвоят живота на гумите си с лесен трик

Нарушаването на тези правила може да ускори процеса на стареене на гумите. Проблемът обаче е, че при покупка шофьорът не винаги може да разбере как и къде са били съхранявани конкретните гуми. Понякога шофьорите могат да закупят гуми от реномиран производител с добра отстъпка и след това да открият, че имат проблеми като загуба на налягане или напукване.

Какви последствия очакват водача, ако реши да закупи и монтира „стари“ гуми на колата си?

Първо, с течение на времето гумата губи своята еластичност, става по-твърда, което може да причини дискомфорт по време на шофиране. Въпреки това шофьорите, които не са особено придирчиви, може да не забележат голяма разлика.

Още: Има ли смисъл от по-тесни гуми през зимата?

Второ, безопасността при шофиране е намалена. Втвърдените гуми не осигуряват адекватно сцепление с пътната настилка, което води до увеличаване на спирачния път и влошаване на управлението на автомобила, което е особено критично за зимните гуми. При ниски температури тя трябва да остане мека, за да осигури необходимия контакт с пътя.

Трето, когато купувате нови гуми, е важно да се уверите, че маркировките на всяка от тях са еднакви. Гумите от различни партиди могат да се съхраняват при различни условия и ако маркировките са различни, това може да доведе до непредсказуемо поведение на пътя.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com