Защо е опасно да се шофира с отворени прозорци?

5058
Защо е опасно да се шофира с отворени прозорци?
Снимка: freepic

Въпреки факта, че много автомобили сега са оборудвани с климатик, не всички шофьори се радват на предимствата на съвременните климатични системи. Някои, например, не могат да свикнат с тяхната работа. Тези водачи все още искат да отворят прозорците и да пуснат хладен въздух в кабината. Често много коли с отворени прозорци могат да бъдат видени в задръствания. Шофирането по този начин обаче е опасно. Защо?

Карциногенен прах

Експерти посочиха лошите шофьорски навици, съсипващи автомобила

Всеки шофьор през годините е развил свой собствен стил и е придобил определени навици за шофиране. Някои от тях далеч не са безобидни и...

През пролетта по пътя се натрупва токсичен и карциногенен прах, който, ако попадне в белите дробове на хора и животни, може да провокира развитието на опасни заболявания. Този прах се състои от малки частици продукти от износване на гуми, сажди и други вредни вещества, натрупани през зимните месеца. Ако вдишвате този прах няколко часа на ден, тогава съществува риск от развитие на астматични и дори онкологични заболявания.

Въглероден окис

Освен това задръстванията създават голямо количество вредни газове, които влияят неблагоприятно на здравето. Отработените газове съдържат около 200 компонента на химикали и елементи, които влизат в сложни химични взаимодействия. Това са въглероден окис, въглеродни и азотни оксиди, които се получават при непълно изгаряне на гориво. Въглеродните оксиди попадат в кръвта и нарушават способността й да доставя кислород. Въглеродният окис води до временна загуба на внимание и до кислороден глад. Особено опасно е да стоите в задръстване с задимени камиони.

Азотните оксиди са дори по-вредни от въглеродния окис. При контакт на азотния диоксид с лигавиците на очите, носа и бронхите се образуват азотна и азотиста киселина. Човек чувства болка и парене в очите и в белите дробове при дишане.



Дългосрочното излагане на азотни оксиди може да провокира хроничен бронхит, възпаление на стомашно-чревната лигавица, сърдечни заболявания и в резултат на това нервни разстройства и депресия у хората.

Как да шофирате правилно на дъжд

Пролетта, подобно на есента, е сезон с проливни дъждове и проливни дъждове, а понякога и със сутрешни слани, които налагат определени о...

Ето защо в задръстванията трябва да шофирате с плътно затворени прозорци и с включен климатик. Добре е да поставите в колата си въгленов филтър за купе, чиито почистващи гребени съдържат прах от активен въглен. Филтърът работи на принципа на военен противогаз и не пропуска вредни газове и химикали в кабината на автомобила.

Климатикът харчи по-малко гориво

Често шофьорите изключват климатика с надеждата да спестят газ. Експериментите обаче показват, че карането с отворени прозорци е по-скъпо от тази гледна точка. Когато прозорците са отворени по време на движение с висока скорост, аеродинамиката на автомобила се нарушава, възникват зони на турбулентност, които генерират допълнително съпротивление на въздушните маси и в резултат на това се повишава разхода на гориво.

Проучвания на немския автомобилен клуб ADAC показват, че при скорост от 120 км/ч автомобил с отворени прозорци изразходва с 0,07 литра бензин повече на час.

Затова шофирането със затворени прозорци е по-икономично и по-здравословно.

Как да пестите гориво при движение извън града

Най-накрая пролетта дойде и хората вече са по-склонни да пътуват извън града с кола. Автоекспертите на портала NJcar посочват как може ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com