Защо колата не загрява дълго време дори при лека слана

5874
Защо колата не загрява дълго време дори при лека слана
Снимка: CAR

Продължителното загряване на двигателя, както и увеличеният разход на гориво, са често срещано явление за зимна работа на автомобила. Но понякога те, притеснявайки собственика, далеч надхвърлят нормалното. Стрелката отказва да достигне работна температура дори след известно пътуване, а „апетитът“ на мотора расте. Какво се случва и как да бъде разрешен този проблем?

Температурите нощем вече падат до нулата, което означава, че сутрешното затопляне на салона на автомобила и почистването на предното стъкло започват да отнемат много повече време. Тук идва и първият въпрос - „Колко време трябва колата да загрява?“, като той по него има различни мнение. Според едното – докато стрелката за температурата достигне желаната маркировка, а според второто – докато тя отлепи от най-долната си позиция. Тогава колата може да потегли бавно, като моторът ще започне постепенно да загрява.

5 съвета, които всички шофьори трябва да знаят тази зима!

Шофьорите трябва да спазват конкретни правила по време за зимата, за да гарантират безопасността на пътя през следв...

Дизеловият двигател изобщо няма шанс да загрее в студа, докато работи на място. През зимата както той, така и бензиновият мотор понякога отказват да достигнат работна температура, а разходът на гориво скача рязко дори над показателя за работа в зимни условия. И не само, че в кабината е студено, но и постоянната работа на такъв двигател е опасна поради повишеното износване на групата цилиндър-бутало.

В три от четири случая подобен проблем, независимо от марката и модела на автомобила, е причинен от повреда на един възел - термостата. Всъщност това е обикновен клапан, който се отваря и съответно се затваря под въздействието на температурата. Устройството е механично и надеждно, но от време на време заради нискокачествен антифриз, който се утаява, клапанът може лесно да се забие в една от позициите.

В затворено състояние той постоянно „движи“ колата в режим на загряване, принуждавайки я да консумира повече гориво, а в отворено състояние не позволява на двигателя да достигне работните стойности. Първото решение на проблема е да се отвори капачката на разширителния съд и въздухът да излезе. Ако обаче нещата не се променят към добро, трябва да се търси друго решение.

Най-добрият вариант е проверка в сервиз, където има нужното оборудване. Там също така ще сменят термостата, ако е излязъл от строя. И тъй като охлаждащата течност се източва, е добре да се почисти и радиатора. Иначе тази процедура трябва се направи през пролетта, но сега може с „един куршум два заека“, както казват хората.

Как да размразим автомобилите си с помощта на обикновени домакински предмети?

Случвало ли ви се е да не можете да отворите вратата на колата си през зимата. Спреят за готвене може да се използва, за да се предотвр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта

Peugeot е-2008 - увеличена мощност и подобрени маниери (тест-драйв)

Автомобилни концерни ще създават съвместно електрически превозни средства

Как да усетите, че на двигателя му е време за основен ремонт

Най-влиятелният автомобилен дизайнер почина на 85 години

Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си

Tesla за бедните ще се появи през 2026 година

Как да разберете, че окачването на колата ви е повредено

Електромобилите на Volvo ще се зареждат с 30% по-бързо

Стачка спря работа в завода, който Ford се опитва да продаде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com