Защо не трябва да пиете от бутилка, оставена в колата ви?

2812
Защо не трябва да пиете от бутилка, оставена в колата ви?
Снимка: IStock

С нещата, оставени в колата, могат да настъпят различни метаморфози. Особено когато навън е горещо. Шоколадът и дъвките се топят, пластмасата се деформира, запалките се взривяват... Странни неща се случват и с бутилките за вода, които представляват заплаха за хората. А те на свой ред често пренебрегват подобна опасност.

В жегата затвореното пространство на салона на автомобила се превръща в нещо като оранжерия, температурата в която е няколко пъти по-висока от външната. Интериорът е в състояние да издържи на такива екстремни температури, но същото не може да се каже и за различни неща, забравени в колата. Например за бутилка вода.

Как най-добре да защитите предното стъкло на колата от замърсяване

Прахът, мръсотията от пътя и от други превозни средства, а също така и асфалтът допринасят за образуване на тънък филм от мръсотия, кой...

Какво може да й се случи? В интернет е пълно със заглавия за това как една недопита бутилка вода може да предизвика пожар, като пречупва и фокусира слънчевата светлина върху тапицерията на седалките или пластмасата на интериора. Казват също, че бутилка вода експлодира, ако прегрее. Всичко това е вярно, но има и друга, много по-реална опасност в изоставена бутилка вода, която дебне човек.

Всички са чували са патогени, предизвикващи различни чревни инфекции. Салмонела, гъбички, ешерихия коли. Всички те се размножават много лесно във водата, която сте оставили в колата. А топлината се превръща в катализатор за растежа на бактериите. Но как попадат в затворена бутилка? Всъщност всичко се случва съвсем просто. Устните, докосващи гърлото на бутилката, малки частици прах в кабината, мръсни ръце - всичко това е „транспорт“ за бактериите. И колкото повече човек докосва бутилка с вода и колкото повече пие от нея, толкова по-бързо ще се развият неблагоприятни за хората процеси в организма.

Ситуацията се влошава, ако оставената на топло напитка съдържа захар. Бактериите, и по-специално различни дрожди, обожават сладката среда и се развъждат в нея дори въпреки наличието на консерванти. Но това не е всичко. Оказва се, че пластмасата при нагряване отделя метал, наречен антимон, който е вреден за тялото. Както и веществото бисфенол А, което влияе на човешкия организъм на хормонално ниво, имитирайки естроген. Повишените нива на бисфенол А са пряко свързани от учените със заболявания като диабет и дори затлъстяване.

Като цяло, не трябва да се страхувате от митични опасности, но е по-добре да гледате реалистично на нещата. Нагрята, недопита бутилка с вода едва ли ще подпали колата ви. Но може напълно да съсипе здравето ви.

Не пипай! Ето защо шофьорите не бива да си докосват лицата

Неведнъж по време на пандемията експертите предупреждават, че е опасно да се докосва лицето с ръце. Но това не е толкова просто. Особен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com