Защо производителите на автомобили правят „еднодневки“

18525
Защо производителите на автомобили правят „еднодневки“
Снимка: Stellantis

В наши дни повечето производители на леки автомобили проектират превозните си средства с програмирано стареене. Целта на този подход на автомобилните гиганти е да осигурят безпроблемна работа на автомобила само по време на гаранционния период. Експертите от портала NJCar посочиха четири основни причини, поради които съвременните автомобили все повече се смятат за „еднодневки", тоест за нетрайни.

Първо, производителите не печелят от издръжливостта на автомобилите и техните двигатели. През 80-90-те години на миналия век основен приоритет за автомобилните компании беше повишената надеждност на произвежданите автомобили. Това беше необходимо, за да се спечели доверието на клиентите.

В днешно време ситуацията се е променила много и за да поддържат рентабилността, производителите трябва да произвеждат огромни количества автомобили всяка година. За да постигнат тази цел, още на етапа на разработка, инженерите ограничават живота на основните компоненти на автомобилите и по този начин намаляват действителния експлоатационен живот. В резултат на това потребителите са принудени да купуват нови коли по-често.

Още: Пет мита за бензина, в които мнозина вярват

Вторият аспект е свързан с желанието за намаляване на теглото на автомобилите. Производителите се стремят да подобрят работата на автомобила чрез намаляване на теглото на всички компоненти на автомобила, включително частите на двигателя с вътрешно горене. В съвременните автомобили цилиндровите блокове вече са направени от алуминий вместо от чугун.

Освен това компонентите цилиндър-бутало стават по-леки, включително самите бутала с тънки стени, намалено тегло и по-къса пола. Тези промени водят до лош пренос на топлина и повишен риск от прегряване на двигателя, което от своя страна може да причини повреда на двигателя. Ремонтът на такива силови агрегати се превръща в изключително трудна задача.

Още: Производители на автомобили продават информация за клиенти

Третият проблем се крие в намаляването на цената на трансмисията. Вместо класически хидромеханични автоматични скоростни кутии, производителите все повече инсталират по-евтини, но по-малко издръжливи вариатори и „роботизирани" трансмисии.

Четвъртият аспект е свързан с намаляване на емисиите на вредни вещества. Катализаторът, който е отговорен за намаляването на съдържанието на вредни вещества в емисиите, започва да се влошава след 3-5 години работа на автомобила. По време на процеса на разрушаване се образува керамичен прах, който може да се утаи по стените на цилиндъра, ако попадне вътре през клапана на системата за рециркулация. Това, от своя страна, може да допринесе за образуването на набраздяване по стените на цилиндъра, което уврежда двигателя и в един момент той излиза от строя.

Бъдещето на VW е поставено на карта заради електромобилите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com